De eerste hulp bij kleine ongevallen toedienen? Zo hoort het!
Een ongeluk schuilt in een klein hoekje, vooral met kinderen in huis. Dankzij onze tips weet je voortaan wat je te doen staat bij een onschuldige schaafwond, een oppervlakkige brandwond of een vervelende bloedneus.

Schaafwonde
Behandelen? Reinig de wonde grondig met lauw stromend water, zodat er geen vuilresten achterblijven. Droog daarna de omgeving van de wonde af met een schone, pluisvrije doek, vooraleer je hem uiteindelijk afdekt met een pleister of een steriel kompres als er gemakkelijk vuil in kan komen.
Naar de dokter? Medische hulp is enkel nodig wanneer de wonde moeilijk te reinigen is of ontsteekt.
Blaar
Behandelen? Als een blaar niet hindert, laat je die best ongemoeid. Zo geneest hij vanzelf. Plak er eventueel een blarenpleister overheen om extra wrijving te voorkomen. Als de blaar toch te veel hinder veroorzaakt, kan je hem doorprikken met een steriele naald, er vervolgens het vocht uitdrukken met een steriel doekje en tenslotte de blaar afdekken met een pleister.
Naar de dokter? Medische hulp is niet vereist.
Brandwonde
Behandelen? Koel de brandwonde zo snel mogelijk ten minste tien minuten onder lauw water. Als er na de koeling enkel een droge, rode plek zichtbaar is, hoef je de wonde niet verder te behandelen of af te dekken. Is de wonde open of ontstaan er blaren, bedek hem dan met een brandverband. Was altijd je handen vooraleer je de wonde behandelt en raak hem zo weinig mogelijk aan om infecties te voorkomen. Prik blaren niet leeg en smeer geen crèmes of gels op de wonde.
Naar de dokter? De ernst van een brandwonde correct inschatten is niet gemakkelijk. Kleine, oppervlakkige brandwonden kan je gemakkelijk zelf behandelen, grotere en diepere brandwonden vereisen medische hulp. Raadpleeg bij twijfel een arts.
Bloedneus
Behandelen? Buig het hoofd lichtjes voorover en knijp het onderste gedeelte van de neus gedurende vijf minuten dicht. Herhaal dit nogmaals vijf minuten lang als de bloeding nog niet gestelpt is. Reinig daarna de buitenkant van de neus en hou het verder rustig.
Naar de dokter? Bij kinderen zijn bloedneuzen een normaal verschijnsel. Komen ze echter vaak voor of slaag je er niet in om het
bloeden na twintig minuten te stelpen, raadpleeg dan een arts.
Splinter
Behandelen? Een uitstekende splinter kan je gemakkelijk met behulp van een steriele pincet uit de huid verwijderen. Zit de splinter wat dieper in de huid, dan kan je proberen om die er met een steriele naald voorzichtig uit te pulken. Spoel daarna voor alle zekerheid de wonde schoon met lauw water.
Naar de dokter? Als de splinter te diep in de huid zit of moeilijk te zien is, raadpleeg je beter een arts. Ook wanneer er een
ernstige ontsteking ontstaat, is een doktersbezoek aan te raden.
Wist je dat …
homeopathie de pijn bij kleine ongemakjes op natuurlijke wijze kan verlichten en de genezing kan bevorderen? Een homeopathisch EHBO-koffertje is dan ook geen overbodige luxe. Zo helpt Calendula om de pijn te stillen én littekenvorming en infecties te voorkomen. De zalf Homeoplasmine van fabrikant Boiron is dankzij dit bestanddeel geschikt om allerhande huidirritaties aan te pakken. Vraag ernaar bij de apotheek.