Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Onze tips voor de juiste loopoutfit

doorLynn Guillaumeop Invalid date

De nazomer is het ideale moment om te starten met lopen. Maar: onaangepaste sportkleding kan je loopplezier danig in de weg staan. Met deze handige tips train jij voortaan in de perfecte loopuitrusting!

De basis: een loopvestje

Als er één stuk niet in je collectie loopkleding mag ontbreken, dan is het beslist een windbreaker: een dun jasje gemaakt uit synthetisch materiaal dat je tegen wind, regen en koude beschermt en de extra lichaamswarmte helpt afvoeren. Een windbreaker doet dienst als buitenste, beschermende laag. Je draagt er dus geen extra kledingstuk boven. Deze dunne loopjasjes bestaan in allerlei uitvoeringen. Van eenvoudige modelletjes uit microfiber, over jasjes met een speciaal membraan voor een nog groter ademend vermogen, tot jasjes met getapete naden die zelfs de kleinste hoeveelheid vocht en wind die langs gestikte naden naar binnen zou kunnen dringen, tegenhouden. Welk type jasje voor jou geschikt is, hangt vooral af van hoe vaak je loopt. Voor recreatieve lopers is een kwalitatief basisjasje voldoende, terwijl voor fervente lopers een loopvestje met technische snufjes zoals een windstoppermembraan zeker de investering waard is. Om je zichtbaar te maken op de weg, doe je er goed aan een loopjasje met reflecterende banden te dragen of reflecterende strips op je kleding aan te brengen.

Hou rekening met de buitentemperatuur

Op koudere dagen bestaat je bovenkleding het best uit drie lagen. Je loopjasje doet dienst als bovenste laag, een loopshirt werkt als isolerende middenlaag terwijl een onderlaag van thermisch ondergoed het zweet absorbeert en je warm houdt. Deze drie kledinglagen werken samen en werken vocht en lichaamswarmte naar buiten zodat je je tijdens het lopen niet te pletter zweet. Let erop dat je kleding geen katoen bevat. Katoen houdt vocht vast waardoor je het snel koud zal krijgen. Eén katoenen laagje is voldoende om dit hele proces teniet te doen. Kies altijd voor een loopshirt dat volledig uit synthethisch materiaal vervaardigd is zoals nylon of polyester. Hoe vaker je loopt, hoe meer je gebaat kan zijn bij wat extra techniek. Zo hebben sommige truitjes op strategische zones extra ventilatie voorzien, zodat de warmteafvoer nog beter kan verlopen. Op warme dagen draag je onder je loopjasje enkel een loopshirt. Op erg warme dagen kan je je loopjasje zelfs achterwege laten. Of je voor een aansluitend of loszittend shirt kiest, heeft vooral met voorkeur te maken. Loop je slechts af en toe en wil je niet meteen investeren in een echt loopshirt, dan is een dry fit T-shirt misschien iets voor jou. Dat bevat naast technische stofjes ook nog wat katoen waardoor het op een gewoon T-shirt lijkt. Ideaal om bijvoorbeeld ook tijdens het wandelen te dragen. Voor frequente lopers is een echt loopshirt uit een synthetisch materiaal een absolute must. Wie een gevoelige huid heeft, kan gebaat zijn met een t-shirt met zogenaamde flat locks. In tegenstelling tot bij een basis loopshirt zijn de naden dan volledig vlak waardoor ze je niet hinderen tijdens het lopen en je geen irritaties krijgt. Op warme dagen kies je het best voor lichte kleuren. Die nemen de warmte minder snel op dan donkere kleuren.

De juiste broek

Kort, lang, aansluitend of baggy ... Loopbroeken bestaan er in 101 uitvoeringen. Maar welk model is voor jou het meest geschikt? Om comfortabel te kunnen lopen is het net zoals bij de bovenkleding essentieel dat je broek geen katoen bevat. Dat betekent ook dat een katoenen slip uit den boze is. Draag steeds een synthetisch slipje. Daarnaast is het natuurlijk vooral belangrijk dat je je comfortabel voelt in je loopkleding. Wie net begint te lopen of wat rondere vormen heeft, draagt daarom vaak liever een losser model dan een zogenaamde tight.
Een losse broek laat meer wind door dan een aansluitend model, al bestaan er ook broeken met een isolerende binnenvoering. Frequente lopers verkiezen doorgaans een aansluitende broek. Een tight volgt de lichaamscontouren waardoor je van maximale bewegingsvrijheid geniet. Sommige tights hebben aan de knieën zelfs extra ventilatie voor een optimale warmteafvoer, anderen zijn voorzien van een extra isolatielaagje of uitgerust met compressietechniek die je lichaam ondersteunt en blessures helpt voorkomen.
Bij aangename temperaturen verkiezen de meeste lopers een kortere broek. Vooral driekwart broeken zijn erg populair, al zijn ook losse shortjes in ons land aan een opmars bezig. Sommige shortjes zijn vanbinnen uitgerust met een korte tight zodat je het draagcomfort van een tight combineert met de hippe look van een short. Twee vliegen in een klap dus.

De afwerking

Als loper draag je het best aangepaste kousen. De meeste loopsokken zijn ultralicht aan de wreef en iets dikker aan de voetzool voor optimaal draagcomfort en bescherming. Om blaren te vermijden is het belangrijk dat je kousen goed aansluiten. Wie lang loopt of snel last heeft van oververhitte voeten, kiest het best voor kousen die volledig uit synthetisch materiaal vervaardigd zijn. Recreatieve lopers die van optimaal draagcomfort houden, kiezen vaak liever voor wat zachtere kousen. Voor hen zijn er dan ook sportsokken verkrijgbaar die toch nog een beetje katoen bevatten.
Een goede loopbeha is voor vrouwelijke lopers wellicht het belangrijkste onderdeel van hun loopoutfit. Tijdens het lopen bewegen je borsten in een achtvorm en bij iedere stap bedraagt de totale borstverplaatsing maar liefst vijftien centimeter, zo blijkt uit onderzoek. Erg belangrijk dus dat je borsten stevig op hun plaats gehouden worden. Let bij de keuze van beha zeker op de stof. Katoen is uit de boze, kies liever voor een synthetisch materiaal dat voldoende ventileert. Verder is het belangrijk dat de band onder je borsten goed aansluit, het materiaal dat je borsten omsluit niet te elastisch is en de bandjes voldoende breed zijn om de schokken op te vangen. Heel wat loopbeha’s hebben bandjes die op de rug samenkomen zodat niet enkel je schouders maar ook je rug het gewicht van je borsten dragen.