Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

De waarheid over watergewicht

doorValérie Wautersop 20/09/2016

Je hebt er vast al heel vaak over gehoord, maar begrijp je ook helemaal wat er bedoeld word met de term ‘watergewicht’? Wij leggen je het voor eens en voor altijd uit

Wat is watergewicht
Je nieren reguleren constant de aan- en afvoer van water naar de organen in je lichaam. Hoe ze dat doen is voor een groot deel afhankelijk van je levensstijl. Wel staat vast dat water levensnoodzakelijk is om je lichaam te laten functioneren. Wanneer je nieren aanvoelen dat er ergens iets niet volledig in balans is, kunnen ze ervoor zorgen dat niet alle water wordt afgevoerd. Vooral in je vingers, voeten en enkels wordt er dan water opgeslagen.

Waarom gebeurt het?
Er zijn tal van verschillende redenen waarom je lichaam soms meer water weerhoudt. Dit kan zijn omdat je te veel zout eet, te veel suiker of zelfs gewoon omdat je gedehydreerd bent. Daarnaast spelen ook je hormonen een belangrijke rol. Veel vrouwen merken dat ze water vasthouden de week voor het begin van hun menstruatie, alsook tijdens een zwangerschap.

Hoe raak je er weer vanaf?
Om te beginnen moet je meer water drinken. Hoe meer water je binnenkrijgt, hoe efficiënte het zal werken om vochtophopingen en sodium weer weggewerkt te krijgen. Vergeet je vaak water te drinken? Dan kan het helpen om waterrijke voedingsmiddelen zoals komkommer, spinazie, watermeloen of selderij te eten. Of je kan natuurlijk aan onze water challenge deelnemen!
Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig te sporten. Op die manier zweet je een deel van het overtollige vocht uit. Bovendien verbetert je circulatie en de werking van je lymfesysteem hierdoor op langere termijn.