Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Deze 4 dingen onthult je haar over je gezondheid

doorNele Annemansop 21/04/2017

Gaat jouw haardos al een tijdje zonder glans door het leven? Of kan je er eerder frietjes in bakken? Misschien terroriseer je je haar dan te veel met allerlei stylingproducten, maar er kan ook meer aan de hand zijn. Deze vier dingen onthult de staat van je haar over je gezondheid.

Als je haar erg vettig is
Ben je onlangs gestart, gestopt of veranderd van anticonceptie? Weet dan dat sommige anticonceptiemiddelen je haar en huid vetter kunnen maken dan normaal. Praat erover met je arts zodat je misschien kan overschakelen naar een andere anticonceptiepil of –methode. Probeer in tussentijd je haar niet te veel te wassen, alleen conditioner op je puntjes te gebruiken en niet te veel met je handen in je haar te frutselen.

Als je haar erg droog is
Als je haar erg broos en breekbaar is, kleur en style je het waarschijnlijk te veel. Hoe moeilijk het ook is, schroef die dingen terug en gebruik een voedend masker in de plaats. Blijft jouw haar erg droog? Dat kan een teken zijn dat je schildklier te traag werkt. Laat dit controleren door je arts met een eenvoudige bloedtest.

Als je haar erg dof is
Een glansloze en doffe haardos kan erop wijzen dat je te weinig vetten toevoegt aan je voedingspatroon. Probeer veel voeding te eten die rijk is aan omega 3-vetzuren zoals vette vis en enkelvoudige onverzadigde vetten zoals avocado’s. Die voeden je haar en geven het de nodige glans.

Als je veel haren verliest
Heb je onlangs besloten om vegetariër of veganist te worden? Dan krijg je misschien niet genoeg eiwitten of ijzer binnen. Zorg ervoor dat je voldoende donkere bladgroenten en peulvruchten eet om die tekorten aan te vullen. Als je voedingspatroon niet veranderd is, kan je haartuitval ook een reactie zijn op stress die je een aantal maanden geleden ervoer. Denk aan ingrijpende gebeurtenissen in je leven zoals een sterftegeval of een liefdesbreuk. Het goede nieuws is dat je haar normaal gezien binnen enkele maanden opnieuw zijn oude staat aanneemt. Blijf je last hebben van abnormaal veel haartuitval? Raadpleeg dan je arts want dan loopt er op hormonaal vlak misschien iets mis.