Deze eenvoudige tip motiveert je om meer te sporten

doorNele Annemansop 23/07/2020

Hoewel we ondertussen allemaal weten dat zitten het nieuwe roken is, is het niet altijd even makkelijk om je tijdens de lunch of na het werk naar de fitness te sleuren. Als die wanhopige zoektocht naar motivatie je bekend voorkomt, kan dit onderzoek je misschien een handje helpen.

Volgens een nieuwe studie van de Annenberg School for Communication zou een beetje gezonde concurrentie je meer doen bewegen. Dat ontdekten de onderzoekers nadat ze achthonderd mensen hadden gevraagd om zich in te schrijven voor een trainingsplan ‘PennShape’, dat ook een socialemediasite had. Via de site konden ze zich voor tal van lessen inschrijven, en konden ze prijzen winnen aan het einde van het traject. Om erachter te komen hoe verschillende soorten sociale interactie een invloed hadden op hoe vaak mensen sporten, werden de deelnemers opgesplitst in vier groepen: individuele competitie, teamondersteuning, teamcompetitie en een controlegroep.

De mensen in de individuele groep konden alleen de voortgang van anonieme teamleden bekijken. De mensen uit de teamgroepen werden ondergebracht in een soort van unit waar ze andere groepen konden zien. Daarbij kon de competitieve groep ook de scores van de andere teams bekijken. De mensen die in de ondersteuningsgroep zaten, konden de scores niet zien maar wel met elkaar chatten en elkaar aanmoedigen via de socialemediasite. De controlegroep kon de website gebruiken en naar elke les gaan, maar kon geen sociale interactie maken op de site.

Het resultaat? De mensen uit de competitieve groep waren het meest gemotiveerd om te sporten. Ze volgde ongeveer de helft meer lessen dan de mensen uit de ondersteunings- en de controlegroep. ‘In een competitieve omgeving wordt de lat voor elk individu hoger gelegd en net omdat er hogere verwachtingen gecreëerd worden, zijn mensen meer gemotiveerd hun best te doen’, aldus auteur van het onderzoek Damon Centola.

Sociale ondersteuning kan dan weer het omgekeerde effect hebben volgens de auteur. ‘Als iemand stopt met trainen, geeft dat anderen ook de toestemming om ermee te stoppen, waardoor de motivatie uiteindelijk daalt in plaats van stijgt.’

Wij hebben ons alvast ingeschreven voor het lokale beachvolleybaltoernooi!