Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Deze nieuwe risicofactor voor hartfalen moet je kennen

doorNele Annemansop 20/03/2017

Veel mensen die op jonge leeftijd een hartaanval krijgen, hebben een onverwachte risicofactor gemeen: een laag HDL-gehalte oftewel te weinig ‘goede cholesterol'.

Omdat er nog niet veel bekend was over de cholesterolprofielen van jongere mensen die een hartaanval krijgen, bestudeerden onderzoekers van de Harvard Univerisity de medische dossiers van 813 mensen die behandeld werden voor een hartaanval.

Daaruit bleek verrassend genoeg dat de meest voorkomende abnormaliteit een lage HDL-waarde was. Zo had 90 procent van de mannen en 75 procent van de vrouwen te weinig goede cholesterol. Een abnormaal cholesterolgehalte is een bekende risicofactor voor hart- en vaatziekten, maar tot nog toe werd vooral een te hoge LDL-waarde (of ‘slechte cholesterol’) met de vinger gewezen. Die wordt namelijk geassocieerd met slagaderverstoppende plaque. HDL-cholesterol vermindert dan weer ontstekingen en helpt bloedstolsels voorkomen.

Uit dit onderzoek blijkt dus dat ook een lage HDL-waarde een indicator kan zijn voor de verhoogde kans op een hartaanval, zeker bij jongere patiënten.

Hier lees je hoe je je cholesterol onder controle houdt.