Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Dit doet zweet écht met je huid

doorValérie Wautersop 05/07/2016, laatst bijgewerkt op 05/07/2016

Het is vies, je gaat er van plakken en in het slechtste geval ook van stinken. Over het algemeen hebben we niet veel goeds over voor het fenomeen dat zweten heet. Terecht of onterecht?!

Zweten, we doen het allemaal, maar niemand is er echt over te spreken. Het klamme gevoel dat een flinke zweetpartij ons geeft is allesbehalve aangenaam, en dat vieze geurtje bespeuren we ook liever niet. Toch sussen we onszelf vaak met de gedachte dat zweten misschien wel vies is, maar hoogstwaarschijnlijk toch goed voor onze huid. Maar of dat echt zo is?

Ja en neen. Zweet helpt onze poriën schoonmaken, het koelt onze huid af en zorgt er zelfs voor dat bepaalde slechte bacteriën op onze huid geëlimineerd worden. Tot zover het goede nieuws. Als je je zweetproductie niet reguleert en geen zorg draagt voor je huid dan wordt het immers een heel ander verhaal. Vooral wanneer je niet vaak genoeg onder de douche gaat, en het zweet zich dus ophoopt onder je oksels of op je voorhoofd, ontstaan er problemen. Het belangrijkste daarvan is irritatie. Niet alleen bij je medemens die je aanwezigheid voortaan ook moet ruiken, maar ook op je huid. Bovendien kunnen je zweetklieren verstropt raken, waardoor er een onaangename, prikkende warmte kan ontstaan.

Wist je trouwens dat zweet uit zichzelf geen bacteriën bevat? Het is pas wanneer zweet gedurende langere tijd niet weggewassen wordt, dat er een broeihaard voor bacteriën ontstaat. Die bacteriën zorgen er op hun beurt dan weer voor dat er een vieze geur ontstaat. Op ons gezicht zorgt niet weggewassen zweet voor het ontstaan van puistjes.

Het loont dus zeker de moeite om gedurende de zomer regelmatig onder de douche te gaan, om vieze geurtjes geen kans te geven. Is je gezicht vatbaar voor puistjes, dan gebruik je daar best een product met glycolzuur tijdens de zomermaanden.