Dit is de beste manier om buikvet te verbranden (en nee: het zijn geen buikspieroefeningen)

doorNele Annemansop 01/05/2020

Met de zomer in zicht dromen we allemaal van een bikiniproof buikje. Helaas is dat net een van de moeilijkste zones om vet te verbranden. Want alle inspanningen ten spijt, met buikspieroefeningen alleen kom je er niet. Je richten op verschillende delen van je lichaam is blijkbaar veel effectiever.

Net omdat buikvet zo moeilijk aan te pakken is, fixeren veel mensen zich alleen op buikspieroefeningen. Toch is dat volgens Luke Powles, hoofdarts aan de Bupa Health Clinics, niet de juiste manier. ‘Alleen buikspieroefeningen, zoals crunches, helpen je niet om van dat vervelende buikje verlost te raken.’ En daar is een biologische verklaring voor. ‘Je buik is de plek waar je lichaam energie opslaat. Daarom moet je je hele lichaam trainen om het buikvet aan te pakken’, aldus Powles.

Volgens hem zijn HIIT-trainingen (intervaltrainingen met hoge intensiteit) dan ook een veel betere manier om het hardnekkige vet aan te pakken. ’Denk aan squats, burpees en crunches die je afwisselt met korte sprintjes en korte rustperiodes. Die doen je hartslag meteen de hoogte ingaan en hebben een positief effect hebben op de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het opslaan van het vet rond je middel.’

Maar voordat je de brui geeft aan je plankchallenge, al je buikbrunches zijn heus niet verloren gegaan. ‘Ze zijn erg goed voor je uithoudingsvermogen en als je ze combineert met andere oefeningen mag je er zeker van zijn dat het vet wegsmelt tegen de zomer’, aldus Powles.