Dit staat je stralende glimlach in de weg

doorKristina Rybouchkinaop 28/11/2016, laatst bijgewerkt op 28/11/2016

Als je droomt van prachtige tanden moet je sigaretten, koffie en rode wijn laten. Dat weet iedereen. Maar kende je deze boosdoeners al?

Je drinkt (light) frisdrank
Dat frisdrank boordevol suiker zit en dus slecht is voor je gebit, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar light frisdrank is in feite even schadelijk. Omdat er zo veel zuren in verwerkt zitten, tast elke slok je tandglazuur aan. Zeker als je er een gewoonte van maakt om een blikje op je bureau te zetten en er de hele namiddag van te nippen, vergroot je de kans op tanderosie. Heb je echt zin in een zero, drink je blik dan snel leeg en spoel je mond daarna even met water. Zo voorkom je dat de randjes van je tanden gaan afbrokkelen.

Je eet weinig kaas
Alle zuivelproducten zijn goed voor je tanden, omdat ze zo rijk zijn aan calcium. Kaas heeft echter nog een streepje voor, omdat het ook de pH-waarde in je mond neutraliseert. De impact van schadelijke zuren wordt op die manier beperkt. Bovendien maakt de structuur ervan je tanden proper. Een blokje kaas is met andere woorden de perfecte afsluiter van een maaltijd.

Je staat onder stress
Maar liefst 8% van de volwassenen zou regelmatig tandenknarsen in zijn slaap. Als je daarbij je kaken met te veel kracht over elkaar schuift, veroorzaakt dat slijtage aan je gebit. Nachtelijk tandenknarsen wordt vaak in dezelfde adem genoemd met slaapwandelen en praten in je slaap. Het is dus een slaapstoornis, waarbij stress een belangrijke uitlokkende factor is. Ga daarom op zoek naar de manier die jou het beste helpt om alle zorgen van je af te laten glijden, zoals sport, meditatie of lezen, en maak daar dagelijks voldoende tijd voor.

Je eet veel Oosterse voeding
Aziatisch eten is over het algemeen best gezond. Denk maar aan een lekkere wok met groenten, kip of tofu en sojasaus. Allen is het donkere goedje niet zo lief voor de kleur van je gebit. Ook de typische kruiden curry en kurkuma kunnen door hun uitgesproken gele kleur tandverkleuringen veroorzaken. Probeer die zaken dus niet te vaak op het menu te zetten en wacht niet te lang met je tanden te poetsen als je zo'n maaltijd achter de kiezen hebt.

Je gaat te vaak zwemmen
Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de zwemmers een beschadigd gebit heeft, door het veelvuldige contact met zwembadwater. Dat zit namelijk boordevol chemicaliën. Die maken microben en bacteriën onschadelijk, maar kunnen er tegelijkertijd voor zorgen dat er vlekken op je tanden komen of dat ze eroderen. Gelukkig treden die negatieve gevolgen pas op als je meerdere uren per week in het water doorbrengt. Je hoeft er je veertig baantjes dus niet voor te laten.