Eerste hulp bij wonden
Een snijwonde tijdens het kokkerellen, een brandwonde tijdens een barbecue, een schaafwonde na een valpartij ... We krijgen er geregeld mee te maken. Hoe verzorg je zo’n wonde het best? Goed Gevoel zocht het voor je uit.

Met een oppervlakte van gemiddeld anderhalve vierkante meter is onze huid ons grootste orgaan. De belangrijkste taak van de huid is alles wat eronder zit te beschermen tegen uitwendige factoren zoals warmte, koude, maar ook bacteriën. Wanneer we ons verwonden, raakt de huidbarrière beschadigd en valt ook die belangrijke beschermingsfunctie weg. Wonden op de correcte manier verzorgen is dan ook van cruciaal belang.
- Neem de tijd om zelf eerst je handen te wassen, en idealiter zelfs te ontsmetten voor je een wonde aanraakt.
- Wanener de wonde bloedt, stelp je die bloeding met een kompres of een schoon doekje. Gebruik geen watten, want dan kunnen er restjes in de wonde achterblijven.
- Bij lichte verwondingen stopt het bloeden doorgaans na enkele minuten. Door lichte druk uit te oefenen op de wonde met een kompres kan je het stelpen een handje helpen. Houdt het bloeden langer dan tien minuten aan, dan is het aangewezen een dokter te consulteren.
- Reinig niet alleen de wonde zelf, maar ook de huid rond de wonde. Doe dit het liefst onder stromend water, om zo al het vuil uit de wonde te spoelen.
- Bij kleine snij- en schaafwonden is het niet wetenschappelijk bewezen dat een antisepticum het wondherstel bevordert. Wil je er toch één gebruiken, kies dan voor een wateroplossing die geen alcohol bevat.
- Een hardnekking misverstand is dat een wonde beter en sneller geneest als er een korst op zit. Niets is echter minder waar, een korst vertraagt het genezingsproces, verhoogt het risico op besmetting en vergroot de kans op littekenvorming.
- Een wonde geneest het best bij een gemiddelde vochtigheidsgraad van de huid. Let erop dat je een wonde steeds voldoende bedekt, om te voorkomen dat ze besmet wordt. Kies hierbij voor een wondbedekker die het wondvocht absorbeert of voor een wondbedekker die de vochtbalans van de wonde regelt.
- Brandwonden koel je eerst af gedurende 15 à 20 minuten, onder lauw leidingwater.
- Oppervlakkige brandwonden zonder blaren of met kleine blaartjes en brandwonden kleiner dan een twee-euromunt kan je zelf verzorgen, bij grotere of ernstigere brandwonden moet je sowieso een arts consulteren. Doe dat ook als de brandwonden geen pijn doen (het zijn dan meestal ernstige brandwonden), de brandwonden wit, geel, geelgroen of bruinzwart van kleur zijn, wanneer hoofd, hals, voeten of geslachtsorganen verbrand zijn en wanneer het gaat om chemische of elektrische verbranding.
Onmisbaar in je EHBO-kit: