Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Foamrol jij al?

doorJana Van himbeeckop 04/02/2017

Als je regelmatig in de sportschool komt, heb je waarschijnlijk al wel eens iemand over een cilindervormige roller zien bewegen. Die persoon is aan het foamrollen.

Foamrollen is een vorm van self-myofascial release, of simpelweg zelfmassage. Sporters gebruiken het om stijve spieren en zogenaamde trigger points of spierknopen te behandelen. Deze spierknopen zijn stukjes spier die pijnlijk aanvoelen door een verslechterde doorbloeding. Door over de cilinder met een harde foam errond - vandaar de naam foamroller – te rollen, ontspant de stijve spier die daardoor terug beter kan doorbloeden.

Minder spierpijn
Foamrollen heeft vele voordelen. Als je het voor je training doet, zal je beter kunnen bewegen en presteren en heb je minder kans op blessures. Foamrollen na je training zorgt er dan weer voor dat je de dag nadien minder stijf bent. Dus voor de actieve sporters onder ons: doen!

Let op, foamrollen kan wel pijnlijk zijn, zeker de eerste paar keren. Het is belangrijk om even door te zetten want hoe vaker je het doet, hoe losser je spieren zullen worden. Zorg er wel voor dat je enkel op spieren rolt, en dus niet op pezen en gewrichten.

Er bestaan verschillende soorten foamrollers. Begin met een zachte en bouw dan langzaam op naar een harde.