Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Geen zorgen: je bezorgdheid is net goed voor je

doorNele Annemansop 09/05/2017

Maak jij je ook voortdurend zorgen of je je auto wel op slot hebt gedaan, je je smartphone wel bij hebt of dat je wel op tijd op het werk zal raken? Dan hebben we goed nieuws voor je.

Je raakte deze morgen zonder veel problemen uit je bed en vertrok net op tijd de deur uit. Puik werk. Maar dan, plots uit het niets, begin je te twijfelen of je je stijltang wel hebt uitgezet. Natuurlijk deed je dat, denk je bij jezelf. Of niet? Voordat je het goed en wel beseft, begin je je enorm zorgen te maken en keer je opnieuw huiswaarts om het te dubbelchecken – waardoor je wel te laat zal aankomen op je werk en je je ook daarover zorgen begint te maken.

En hoewel je zou denken dat die overbezorgdheid je alleen maar met meer stress opzadelt, is er ook een positieve kant aan. Want dat je je zo druk maakt in dingen, zou net goed voor je zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in het academische tijdschrift Social Psychology and Personality Compass.

‘Euh, maar waarom?’, horen we je denken. Je druk maken werkt motiverend volgens de onderzoekers. Door je bezorgdheid kan je namelijk niet rusten totdat je alle nodige maatregelen hebt genomen om het probleem op te lossen. Zo pak je de zaken waarover je zorgen maakt altijd als eerste aan, wat ook betekent dat je ze daadwerkelijk afwerkt.

Maar je druk maken werkt ook als een emotionele buffer. Zo ben je beter voorbereid op een slechte afloop en maakt het je extra blij als alles wel goed is afgelopen (denk aan het uitgelaten moment waarop je ziet dat je huis niet in lichterlaaie staat).

En last but not least, maakt het van jou ook een betere planner aangezien je er alles aan zal doen zodat die dingen niet nog eens gebeuren.