Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Hier krijg je gezonde voeding op voorschrift

doorMelanie Goethalsop 13/06/2017

'Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding': meer dan 2.5000 jaar later brengt Geisinger Health System de uitspraak van Hippocrates tot leven. Ze lanceerden in Pennsylvania de eerste 'Fresh Food Pharmacy', een programma dat onzekere diabetespatiënten voorschriften voor gratis gezonde voeding schrijft.

De Amerikaanse Diabetes Association raadt diabetici aan om groenten, fruit en magere eiwitten te eten, en vraagt hen om voor volle granen te kiezen in plaats van hun bewerkte witte variant. De organisatie roept ook op om voorzichtig te zijn met overmatig zout en om snacks met veel calorieën of verzadigde vetten te vermijden. 'Voor patiënten met een lager inkomen kunnen die richtlijnen een uitdaging zijn', legt Andrea Feinberg, arts van de Fresh Food Pharmacy, uit. 'Ze kunnen zich de (duurdere) verse en gezonde producten niet altijd veroorloven.'

Dankzij de steun van de Degenstein Foundation en de lokale supermarkt Weis Markets kunnen de ingeschreven patiënten gratis hun (gezonde) boodschappen doen. En omdat sommige producten in de voedselpakketten misschien nieuw zijn voor de diabetici, bieden ze hen ook recepten, menukaarten en gesprekken met een gezondheidswerker aan.