Goed nieuws! Een warm bad zou dezelfde effecten hebben als sporten

doorNele Annemansop 05/04/2017

Fantastisch nieuws voor de badlovers onder ons: volgens een recente studie zou een stomend bad bijna dezelfde gezondheidsvoordelen hebben als sporten.

Uit een klein onderzoek van de Universiteit van Loughborough blijkt dat een uur lang baden in heet water dezelfde positieve effecten heeft op ontstekingen en je bloedsuikerspiegel als een uurtje matig sporten. Daarnaast zou je er ook 140 calorieën mee verbranden, wat ongeveer zoveel is een halfuurtje wandelen.

Klinkt te mooi om waar te zijn? Hoewel het onderzoek maar veertien proefpersonen bevatte en de effecten nog verder bestudeerd moeten worden, is er wel een plausibele verklaring voor. Zo zou het nemen van een warm bad ervoor zorgen dat er heatshockeiwitten, die helpen bij de regulering van je bloedsuikerspiegel, in je lichaam vrijkomen. Mensen met type 2 diabetes hebben bijvoorbeeld vaak lagere niveaus van die heatshockeiwitten. Door je lichaamstemperatuur dan op een passieve manier te verhogen, verhogen ook die eiwitten waardoor je bloedsuikerspiegel daalt.

Daarnaast helpt een heet bad nemen ook tegen ontstekingen volgens de onderzoekers. Zo blijkt dat een warm bad dezelfde anti-inflammatoire effecten heeft op het lichaam als sporten.

Betekent dit dat je alle beweging achterwege moet laten? Neen. Is het hét perfecte excuus voor dat heerlijke uurtje me-time? Absoluut!