Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Goed nieuws! Enkel in het weekend sporten is voldoende

doorValérie Wautersop 17/01/2017

Heerlijk nieuws voor wie het niet zo op sporten begrepen heeft. Uit een studie gepubliceerd in tijdschrift JAMA Internal Medicine blijkt dat enkel sporten in het weekend voldoende is.

Volgens het advies van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het aanbevolen om wekelijks 150 minuten matig intensief te sporten of dat gedurende 75 minuten intensief te doen. Idealiter is die beweging verspreid over 5 dagen. Maar is het echt gezonder dat je 5 dagen na elkaar sport? Britse onderzoekers beweren van niet.

Uit een grootschalige studie (gedaan op ruim 63.000 Engelse en Schotese 40-plussers) blijkt dat wie enkel in het weekend voldoende beweegt zijn kas op een voortijdige dood met 30 procent verlaagt. Wie de aanbevolen beweegtijd spreidt over de loop van een volledige week beperkt zijn risico om binnen het jaar te overlijden met 35%. Geen groot verschil dus.

Je kan vanaf nu dus met een gerust hart enkel in het weekend stevig bewegen, en door de week wat extra gezondheidspunten scoren door aan matige lichaamsbeweging te doen. Het is dus niet langer nodig om je schuldig te voelen wanneer je enkel en alleen in het weekend in de sportschool raakt.