Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Goed nieuws: wandelen verbrandt meer calorieën dan je denkt

doorNele Annemansop 29/03/2017

En nog meer goed nieuws, want dankzij een nieuwe formule kan je nu ook zelf berekenen hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het wandelen.

Volgens een studie van de Southern Methodist University, wordt bij vroegere formules die gebruikt worden om je energieverbruik te meten tijdens het wandelen, het calorieverbruik vaak onderschat. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een vrouw van gemiddelde lengte, met een gewicht van ongeveer 60 kg die zo’n 5 kilometer per uur wandelt, rond de 60 calorieën verbrandt. Dat is veel meer dan de 45 waar tot nu toe altijd van uit werd gegaan. Bij een snelheid van 6,5 kilometer per uur, gaat dat aantal naar 70 calorieën per kilometer. En zo zouden oude formules in 97 procent van de gevallen een te lage uitkomst geven omdat ze je lengte en gewicht niet of verkeerd in rekening nemen. Toch zijn die gegevens net erg belangrijk, want hoe langer je bent, hoe minder energie per kilogram het vraagt om een kilometer te lopen.

Benieuwd hoeveel calorieën jij verbrandt tijdens het wandelen? Bereken het met deze formule waarbij je de afstand meet in meter per seconde en je lengte in meters.

Aantal calorieën dat je verbrandt per minuut = (0,035 x gewicht in kg) + ((snelheid^2)/lengte) x 0,029 x gewicht in kg