Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Happy feet in 8 simpele stappen

doorAnn Willemsop Invalid date

Volg deze acht stappen en je voeten zijn helemaal klaar voor de glansrol die ze tijdens de zomer toebedeeld krijgen.

Stap 1: was je voeten elke dag

Het lijkt zo’n evidentie, maar je zou ervan versteld staan hoeveel mensen dit hoofdstuk in hun wasroutine overslaan. Je kan je nochtans inbeelden dat je voeten na een dag stappen/autorijden/sporten/met de kinderen in de zandbak spelen heel wat vuil en zweet verzameld hebben. Al die viezigheid is de ideale kweekgrond voor bacteriën en huidproblemen en ben je bijgevolg liever kwijt dan rijk. Dus schrobben maar! En denk eraan om na je douche of bad de huid tussen je tenen goed te drogen, want vochtige huidplooien houden graag bacteriën vast. Nog een tip van oma: een wolk talkpoeder absorbeert de laatste vochtrestjes.

Stap 2: Scrub

Door je voeten te scrubben, verjaag je dode huidcellen en harde huidplekken. Doe het meteen onder de douche met een speciale voetscrub, of na het wassen met een puimsteen, voetvijl of een crème die eelt bestrijdt. Maar opgelet: gebruik hiervoor nooit mesjes! Je zou niet de eerste zijn die hiermee ernstige wonden of infecties veroorzaakt. Is je eeltvorming te vergevorderd om eigenhandig te tackelen, zoek dan professionele hulp, bij een pedicure of podoloog.

Stap 3: Hydrateer

Smeer je van kop tot teen in en besteed extra aandacht aan de zones tussen je tenen. Wie een extreem droge huid heeft, merkt dat crèmes bijzonder snel geabsorbeerd worden, ook tussen de tenen. Herken je je in dit huidtype, dan kan je bijvoorbeeld ’s avonds je voeten rijkelijk insmeren met een hydraterende lotion, katoenen kousen aantrekken en zo naar bed gaan. Doe je dit regelmatig, dan zal je merken dat je doorgaans droge huid ’s ochtends veel comfortabeler aanvoelt. Maar heb je een normale huid, dan kan een lotion je huidplooien vochtig houden, met een verhoogd risico op schimmelvorming tot gevolg. In dat geval sla je de zones tussen je tenen dus maar beter over wanneer je je voeten hydrateert.

Stap 4: Knip je nagels recht

Knip je nagels altijd recht af, zo voorkom je ingegroeide teennagels. Wil je toch met een mooier afgeronde nagelvorm in je zomersandalen pronken? Vijl de randen gewoon zachtjes bij.

Stap 5: Verzacht nagelriemen

Leiden je nagelriemen een eigen leven? Verzacht ze met een speciale nagelriemverzorging en duw ze voorzichtig terug met een bokkenpootje. Maar let wel op dat je ze niet beschadigt. Nagelriemen vormen een belangrijke beschermende barrière, als je ze te sterk terugdringt, ze beschadigt of er een opening onder creëert, zet je de poorten wagenwijd open voor bacteriën en andere boosdoeners.

Stap 6: Leef je uit met nagellak

De zomer is het ideale seizoen om te experimenteren met sprankelende tinten zoals violet, turkoois, geel, magenta ... Gebruik onder die flitsende kleuren wel altijd een beschermende basislak, zodat het lakpigment je nagel niet kan beschadigen. En werk af met een topcoat die je kleur beschermt. Toegegeven, dat vergt wat geduld en tijd. Maar zodra al die lagen erop zitten en uitgehard zijn, zijn je tenen enkele weken zomer- en sandaalproof.

Stap 7: Smeer zonnecrème

Nog zoiets wat de meesten onder ons vergeten. Bedenk dat je voeten in de zomer bijna even vaak aan de zon blootgesteld worden als je gelaat, handen en decolleté. Ze verdienen bijgevolg dezelfde uv-bescherming.

Stap 8: Draag de juiste schoenen

Lezeressen met een mooieschoenenverslaving zullen het niet graag horen, maar schoenen mogen je voeten nooit, never, jamais pijn doen. Pijn is een teken van overbelasting en van voortdurende overbelasting worden je voeten op den duur heus niet eleganter. Let ook op de materialen die je koopt: synthetische stoffen ademen minder en zadelen je sneller op met zweetvoeten; natuurlijke materialen zoals katoen en leder laten meer verluchting toe. Wissel tot slot elke dag van schoenen: laat het paar dat je vandaag gedragen hebt morgen even rusten en drogen, dat is beter voor je voeten én voor de levensduur van je schoenen. Et voilà, zo heb je weer een excuus om schoenen bij te kopen. Graag gedaan.