Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Heb jij ook een zittende job? Met deze vijf tips blijf je in beweging

doorValérie Wautersop 02/12/2020

Bij een gezonde levensstijl hoort ook genoeg lichaamsbeweging. Dat moeten we je allang niet meer vertellen. Of toch? Een op de drie Belgen beweegt namelijk nog altijd te weinig. Zeker nu we met z’n allen het grootste deel van onze dag achter een computer doorbrengen. Maar een desk job is geen excuus om stil te zitten. Behalve rechtopstaand vergaderen of telefoneren, zijn er nog een heleboel andere eenvoudige dingen die je kan doen om in beweging te blijven op het werk. Diëtiste Grietje Van de Mieroop geeft haar beste tips.

1. De elastische band, je beste collega

Je hebt in een van je bureaulades vast wel nog wat plaats om een elastische band te bewaren. Een simpele maar heel efficiënte tool om in beweging te blijven op je stoel. En je hebt het altijd bij de hand. Stop het elastiek onder je zitvlak en duw het met je handen boven je hoofd (drie keer tien herhalingen met telkens een minuut rust). Een uitstekende training voor je arm- en schouderspieren!

2. Squats voor een stevige bips

Hiervoor heb je zelfs helemaal niks nodig. Doe elk uur afwisselend vijf squats of vijf dips aan je bureau. Gewoon hurken tot je het zitvlak van je stoel raakt en meteen weer je benen strekken.

3. Wachten is het nieuwe sporten

Je staat ongetwijfeld elke dag ettelijke minuten te wachten tot het jouw beurt is aan de koffieautomaat of de kopieermachine. Dus waarom zou je die tijd niet nuttig besteden? Met lunges (nee, geen lunches) bijvoorbeeld. Stap met één been naar voren, tot je dij evenwijdig met de grond is. Je achterste been gaat tegelijkertijd naar beneden, tot je knie bijna de grond raakt.

4. Opdrukken is de (grote) boodschap!

Net zoals je een paar keer per dag naar de printer loopt, bezoek je ook op tijd en stond het kleinste kamertje. Ook dat is een ideaal moment voor een paar extra oefeningen. Pompen tegen de muur, bijvoorbeeld. Een pak efficiënter voor je borstspieren dan het bedrijfsmagazine voor de honderdste keer lezen…

5. Met samengeknepen billen

In het slechtste geval kan je enkele uren niet rechtstaan. Tijdens een ellenlange meeting of in de file, op weg naar een klant. Toch kan je zelfs dan op een heel efficiënte manier je bilspieren trainen, door ze tien keer na elkaar stevig op te spannen gedurende vijf seconden. Dat werkt ook perfect voor je kuiten, trouwens. Wedden dat je na een week verbaasd zal zijn over het resultaat?

Tot slot raadt de diëtiste ook aan om elke drie uur een tussendoortje te eten, om de hele dag door energie te hebben. Liefst iets dat je van thuis meebrengt. Kwestie van niet in de verleiding te komen terwijl je aan het lungen bent aan de snoepautomaat…