Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Helft van de sportende vrouwen heeft pijn aan borsten. Adidas lanceert 43 (!) sportbeha’s voor de perfecte fit

doorFleur De Backerop 22/02/2022

De helft van de vrouwen ervaart pijn aan de borsten tijdens het sporten. Niet geheel onlogisch: de perfecte sportbeha vinden, dat is vaak als zoeken naar een speld in een hooiberg. Adidas brengt daar verandering in. Het sportmerk lanceert een inclusieve collectie met liefst 43 sportbeha’s, én een online sizing tool om jouw match made in heaven te vinden. 

Wie al op jacht ging naar een degelijke sportbeha weet: naar de broodnodige ondersteuning van je borsten is het soms lang zoeken. De resultaten liegen er niet om: maar liefst negentig procent van de vrouwen draagt vandaag de dag een sportbeha in een verkeerde maat.

De gevolgen zijn niet min: het gebrek aan de juiste ondersteuning zorgt voor bewegingsgerelateerde pijn aan de borsten bij bijna de helft van de vrouwen. Dat is niet verwonderlijk, vertelt professor Joanna Wakefield-Scurr, die voor Adidas onderzoek deed naar wat er precies met je borsten gebeurt tijdens het sporten. “Borsten die niet goed ondersteund worden kunnen dezelfde G-krachten ondervinden als een F1-coureur.” Uit hun bevraging kwam eveneens naar voren dat 46 procent van de vrouwen bepaalde sporten links laat liggen omdat ze zich belemmerd voelen door hun borsten. 

Ernstige huidbeschadiging 

En dus begon het sportmerk een race naar kwaliteit. Adidas sloeg de handen in elkaar met een onderzoeksinstituut van de Universiteit van Portsmouth om de biomechanica van borsten in kaart te brengen. Zo kwamen ze meer te weten over wat er precies met onze borsten gebeurt tijdens het sporten en hoe ze best ondersteund worden. Ze ontdekten onder andere dat niet-ondersteunde borsten tot 19 centimeter (!) kunnen bewegen terwijl je jumping jacks doet. En dat kan je huid flink beschadigen. Bovendien bewegen je borsten telkens net iets anders naargelang de sport die je uitoefent, aldus de professor. “Tijdens het hardlopen maken je borsten een soort van 8-beweging, waardoor ze maximale ondersteuning nodig hebben. Doe je eerder aan yoga of pilates? Dan is voldoende bewegingsvrijheid van het bovenlichaam weer belangrijk.

Geen wonder dat de nieuwe collectie van Adidas maar liefst 43 beha’s telt (die bovendien drie jaar lang ontwikkeld en getest werden). De lijn bestaat uit vier soorten sportbeha’s, onderverdeeld in drie categorieën: low support, medium support en high support. Het type Everyday is ontworpen voor alledaags gebruik en lichte bewegingen, de beha’s met label Studio zijn je beste kameraden bij sporten als yoga en pilates. Met de Train-beha’s kan je je uitleven tijdens HIIT-lessen (High Intensity Interval Training) en intensievere sporten. En voor wie optimale ondersteuning wil, zijn er de Run-beha’s. 

Weet je niet met welke beha jij het best gesteld bent? Dankzij de online Bra Sizing Tool van adidas vind je snel het antwoord op je vraag: je kan via een zelfmeet-tutorial jezelf meten, de bh size-guide helpt om de perfecte pasvorm te vinden. 

De nieuwe collectie is verkrijgbaar vanaf 14 februari online, in winkels en via de adidas-app.