Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Hoe kies je de juiste reiniger voor je gelaat?

doorAnn Willemsop 11/03/2017

Wat zijn jouw beautygeheimen? Vraag het aan eender welke dermatoloog, beautyblogger of schoonheidsspecialist en de kans is reëel dat ‘je huid goed reinigen’ in hun top 3 staat. Maar wat betekent dat precies: ‘je huid goed reinigen’? Het antwoord hangt af van je huidtype.

Heb je een droge huid?
Na een reinigingsronde met zeep en een plens water voelt je huid niet alleen schoon, maar ook bijzonder droog en trekkerig aan? Dan heb je een droge huid. Net omdat ze na een schoonmaakbeurt zo oncomfortabel aanvoelt, is de verleiding misschien groot om jouw huid minder te reinigen. Onterecht, want elk huidtype haalt opgelucht adem wanneer de smurrie van de voorbije dag verdwenen is. Bovendien kan een gereinigde huid de ingrediënten van een verzorging beter absorberen. Kies gewoon een reiniger die je huid zonder water zuivert.

Hydro-Biotic Milky Cleanser (€ 21,95 voor 200ml) Novexpert.

Heb je een gevoelige huid?
Reageert je huid geïrriteerd op elke aanraking, verzorging of reiniging? Dan behoor je tot de alsmaar groter wordende groep mensen met een gevoelige huid. Behandel ze in alle zachtheid, met producten die een minimum aan agressieve bestanddelen bevatten.

Toleriane Huidreinigende Emulsie (aanbevolen verkoopprijs € 16,25 voor 400ml) La Roche-Posay.

Heb je een vette huid?
Wie geregeld een glimmende film, zwarte puntjes of puistjes in de spiegel ziet teruglachen, twijfelt niet meer: reinigen is een must. Volgens sommigen ’s ochtends en ’s avonds. Andere experts zweren dan weer bij een dubbele reiniging ’s avonds, ’s ochtends volstaat volgens hen een watje met hydraterende lotion en een aangepaste verzorging. Doe vooral wat voor jouw huid het beste is. En doe het vooral voorzichtig. Want het aantal eigenaars van een vette huid die ondertussen gevoelig is geworden, stijgt jaar na jaar. We zijn onze vette huid zo fanatiek beginnen te schrobben, dat ze er zowat onder bezwijkt. Ook niet de bedoeling. Zoek een zeeploos product dat je huid grondig reinigt, maar niet uitdroogt. En laat het product zelf z’n werk doen, wrijven (ook beter gekend als rimpels kneden) herleid je best tot een minimum. Dat geldt trouwens voor alle huidtypes. Over 10 jaar zal je spiegelbeeld je dankbaar zijn.

Anti-Blemisch Solutions Cleansing Foam (€ 20,70 voor 125ml) Clinique.

Heb je een gemengde huid?
Enkel je T-zone glimt als een discobol? Ze bestaan, reinigers met verzachtende ingrediënten die toch sterk genoeg zijn om de klus te klaren. Vraag advies aan de apotheek of de schoonheidsspecialist als je door de bomen het bos niet meer ziet. Het gamma reinigers is zeer uitgebreid, enkel als je er de juiste uitpikt, wordt jouw reinigingsroutine ook jouw beautygeheim.

Gentle Foaming Cleanser (€ 21,50 voor 125ml) Clarins.