Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Is lymfedrainage de hype waard? “Het zorgt voor een instant strak effect én boost je immuunsysteem”

doorSophie Vereyckenop 09/08/2022

Ooit was het een medische behandeling, nu favoriet van menig celebrity voor een strakker en slanker figuur: lymfedrainage. Het zou niet alleen cellulite, vochtwallen en een dubbele kin kunnen verhelpen, het zou daarnaast ook verjongend, ontstekingsremmend én ontstressend werken. Klinkt als een wondermiddel dat schreeuwt om nader onderzoek. Wij gingen te rade bij twee experts, drie redactrices testten de behandeling uit. “Na een sessie van dertig minuten is het zware gevoel in mijn benen afgenomen, en zijn mijn benen duidelijk gladder. Zélfs iets minder opgezwollen.”

Onder andere Kim ­Kardashian en Selena Gomez boeken regelmatig een behandeling om hun lichaamscontouren te herdefiniëren, Bella Hadid doet het nog snel voor ze de catwalk opgaat om overtollig water af te voeren (hallo, platte buik!) en Paris ­Hilton liet zelfs een lymfedrainagetoestel in haar woonkamer installeren. Kostenplaatje: 18.000 dollar, maar: ‘Het maakt je lichaam perfect en je hoeft niet eens te sporten. Supercool’, aldus de realityster. Supercool klinkt het zeker, maar waar komt het eigenlijk vandaan? En minstens zo belangrijk: werkt het?

Lymfewat?

First things first: het lymfesysteem is een beetje als de snelweg van ons lichaam, waar vrachtwagens gevuld met afvalstoffen hun lading wegvoeren. Het is onderdeel van ons immuunsysteem en een groot netwerk van weefsels, vaten en organen die samenwerken om lymfevocht doorheen ons lichaam te verplaatsen. Best een belangrijke taak, want dat lymfevocht is een cocktail van weefselvocht dat potentieel schadelijke stoffen (infecties, bacteriën, overbodige proteïnes, toxines en vreemde stoffen) kan bevatten, vertelt Kris Dammekens, verpleegkundige van opleiding en massagetherapeut. 

Hoe? Simpel: de lymfevaten zijn op sommige plaatsen onderbroken door lymfeklieren die functioneren als een zuiveringsstation. “De klier controleert de lymfevloeistof op schadelijke stoffen en zal die zo nodig neutraliseren en afvoeren.” Meestal is het lichaam er uiterst bedreven in om dit klusje zelf te klaren, maar soms stroomt het niet meer zo vlot. Een stroompanne, zeg maar. “Met behulp van een zachte massage zorgen we dat de lymfevaten hun ‘klepjes’ openen om het vocht weer door te laten. De langzame, pompende bewegingen – die het natuurlijke tempo van de samentrekking van de vaten volgen – stimuleren daarnaast de iets grotere lymfevaten voor een extra aanzuigend effect op het vocht.” 

Dat verklaart waarom de behandeling zo populair is bij topmodellen, vertelt esthetisch arts Ilan Karavani, die zich al geruime tijd in het onderwerp verdiept. “In de eerste plaats omdat ze zo overtollig vocht kwijtraken, voor een instant strak effect. Maar vooral – en dat beseffen zij niet – omdat ze toxines kwijtraken. Door die toxines af te voeren, ga je het immuunsysteem boosten en krijg je een anti-inflammatoir effect, waardoor je je beter voelt.”

Ons lichaam kan niet alles wat we eten verwerken

Maar er is meer. Net omdat de lymfebanen niet altijd even goed zijn in het elimineren van de afvalstoffen, blijft er veel sluimeren in het lichaam. De laatste tijd daagt het besef dat die opeenstapeling verantwoordelijk is voor tal van processen. De invloed van toxines zal dan ook een belangrijke rol binnen de esthetische geneeskunde gaan vervullen, voorspelt Karavani. “In de toekomst zullen we meer en meer gaan werken op het elimineren van die toxines. De techniek is niet alleen veelbelovend voor de behandeling van cellulite en zware benen, maar evengoed naar huidverbetering en antiaging toe.” 

Doordat de afvalstoffen weer beter afvloeien, kunnen aandoeningen als acne verbeteren, beaamt Kris Dammekens. “De bacterie die soms aanwezig is bij die ontstekingen wordt sneller naar de dichtstbijzijnde lymfeknoop gebracht, waardoor die een betere afweer zal bieden.” 

Los van bacteriën bevat het lymfevocht nog heel veel andere rommel, voegt Karavani daaraan toe. “Ons lichaam kan niet alles wat we eten verwerken: onze voeding bevat tal van bewaarmiddelen, kleurstoffen en andere ingrediënten die eigenlijk onbruikbaar zijn voor het lichaam. In principe zouden de lymfebanen die moeten elimineren. Is het lymfesysteem overbelast of functioneert het niet meer? Dan blijven die stoffen steken. We krijgen overtollig vocht dat we niet kunnen wegwerken, overmatige proteïnes die inflammatie veroorzaken, het immuunsysteem dat niet meer goed functioneert – die stations van het lymfesysteem zijn namelijk ook de immuunstations van ons lichaam – waardoor onze natuurlijke afweer afneemt en het sympathisch systeem overactief wordt en een stressreactie veroorzaakt. Kortom: we zijn niet echt op ons best. (lacht) Dat uit zich in het lichaam, hoe we ons voelen, ons gelaat. Dát is de feitelijke basis van veroudering. We denken altijd ‘ach, het is de leeftijd’. Maar nee: het zijn de toxines die we accumuleren.”

Een veelvoorkomende oorzaak van een slecht lymfesysteem? Spataders. Kris Dammekens: “Deze aders kunnen het vocht niet goed terugvoeren omdat hun kleppensysteem defect is. Daardoor blijft er meer vocht staan en moet het lymfesysteem harder werken. Het lymfestelsel heeft echter geen pomp zoals de bloedsomloop, en moet dus geholpen worden.”

Zoals het renoveren van een oud huis

Dat vereist een nieuwe manier van denken, aldus de arts. “We zijn gewoon om alles aan de buitenkant te doen: we injecteren hyaluronzuur of Botox, gebruiken lasers, liften de huid met draadjes of snijden. We hebben een hele industrie geschapen buiten het lichaam. Maar de industrie die we van nature hebben – onze cellen en organen – hebben we niet leren verbinden met elkaar. Eigenlijk hebben we de indrukwekkendste toestellen van nature al ín ons. Het enige dat wij moeten doen is ze (weer) aan de praat krijgen.” 

In het lichaam is alles met elkaar verbonden via zenuwen, bloedvaten en lymfebanen. Hoe ontstaat veroudering? Doordat die verbindingen disfunctioneel zijn. Karavani: “Je hersenen zijn goed, je hart en longen zijn in orde en je darmen functioneren prima. Maar ze zijn niet geconnecteerd met je organen, waardoor ze geen signalen kunnen sturen en ontvangen. De bloedvaten verminderen in activiteit met de jaren, ze worden kleiner, dunner en verminderen in aantal. Wat we pas recent weten is dat ook de zenuwbanen verduren en de signalen niet langer doorsturen, net zoals de lymfebanen. In feite functioneren je kabels dus niet meer. Vergelijk het met het renoveren van een oud huis. Je lamp werkt, je elektriciteitskast is goed, maar je moet al je kabels vernieuwen omdat die verouderd zijn en kortsluiting geven.” 

Hoe je dat doet? Met een lymfedrainage, bijvoorbeeld. Al is de klassieke, manuele versie beperkt: “Het resultaat is tijdelijk. Voor een duurzaam effect moet je het lichaam heropvoeden. Dat doe je door de lymfedrainage te koppelen aan elektriciteit. Zo gaat het lichaam uiteindelijk de taak van de massage overnemen en wordt het een intern verhaal.”

De lymfedrainage van de toekomst

Nieuw is lymfedrainage allesbehalve: de techniek zag al het levenslicht in 1930. Een Deense dokter bedacht het om chronische ­sinusitis en andere immuunziektes te behandelen. In 2023 wordt lymfedrainage met elektriciteit ongetwijfeld dé behandeling. Ilan Karavani: “De lymfeknopen en lymfebanen zijn voorzien van zenuwbanen. Daardoor kan stimulatie van het lymfesysteem met microstroom een veel langer en dieper effect geven dan de manuele lymfedrainage. Elektrische stromen brengen alles op gang: ze zorgen dat de verbindingen die verbroken waren weer gestimuleerd worden. De oppervlakkige lymfedrainage houdt ongeveer zes tot tien uur, de diepere lymfedrainages werken tot een week. Maar als je met elektrische stroom werkt, heb je maanden tot jaren erna nog altijd het effect, net omdat het lichaam zélf het circuit heeft overgenomen.”

Meer informatie op reyu.eu

3x lymfedrainages getest

Liesbeth: “In de winter ben ik best tevreden over mijn benen. Maar komt de zomer en wordt de jeans afgestroopt, dan moet ik toch altijd een drempel over. Behalve het feit dat mijn stelten zelden bruin kleuren, erger ik me ook wel eens aan die vochtkussentjes boven mijn knieën en het vel dat met de jaren slapper wordt. Niets wereldschokkends, maar in het kader van de maakbare mens ben ik toch benieuwd of er verbetering mogelijk is. Volgens Ilse Van Drom van Celestetic is dat met de BodyPerfect II zeker het geval. Het apparaat belooft met drie technieken cellulite, vochtophoping en verslapte huid aan te pakken.” 

“Eerst worden mijn bovenbenen met roterende radiofrequentie behandeld. Elke centimeter huid wordt vacuümgezogen, geroteerd en opgewarmd. Bedoeling is om de vetcellen die cellulite veroorzaken te vernietigen, en de aanmaak van collageen te stimuleren zodat de huid strakker wordt. Prettig voelt het niet, in sommige zones doet het ronduit pijn. Maar komaan zeg, niet flauw doen: deze vrouw heeft drie kinderen op de wereld gezet! Dan volgt de cavitatiesessie: geluidsgolven die je voelt zoemen tot in je oren laten de vetcellen vibreren en imploderen (heerlijk beeld!). Het lymfestelsel voert ze na een paar weken vanzelf af. Daar helpt de derde sessie dan weer bij; door een laatste keer met opwaartse rotatiebewegingen over de benen te gaan, worden de lymfevaten extra geactiveerd. Na een uurtje sta ik weer buiten, met hier een daar een blauwe plek op mijn benen, maar toch een lichter en strakker gevoel. Na een week is het resultaat nog duidelijker. Nog eens twee weken later ebt het weer weg. Voor een optimaal effect moet je de behandeling zes keer herhalen, met telkens drie weken ertussen. Dat tikt aan, want je betaalt per behandeling gemiddeld 99 euro. Sunkissed kuiten in Mexico of strakke benen aan het Noordzeestrand? Kiezen is verliezen!”
BodyPerfect II bij Celestetic, celestetic.be

Fleur: “Bloedhete zomerdagen en ikzelf, een roodharige bleekscheet, zijn sowieso geen match made in heaven. Komt daarbij dat ik op die dagen opvallend meer vocht vasthoud. Geen beter moment dus om de Reshaping Draining Wraps uit te testen. Collistar belooft me een professionele shockbehandeling van vochtretentie, lokale vetophopingen en zichtbare cellulite, maar dan vanuit mijn luie zetel (lees: hangmat).” 

“Ik wikkel de wraps – denk daarbij aan lange windels – rond mijn benen. De vochtige stof, rijk aan Dode Zeezout, fleur de sel uit Sardinië, gemberextract en Aziatische waternavel, ruikt fantastisch. En omdat de wraps zo heerlijk fris aanvoelen, vergeet ik zelfs dat ik er een beetje uitzie als een mummie. Na een sessie van dertig minuten is het zware gevoel in mijn benen afgenomen, en zijn mijn benen duidelijk gladder. Zélfs iets minder opgezwollen. Bonus is dat ik de wraps opnieuw kan gebruiken en dat er een navulverpakking is meegeleverd.”

Collistar Reshaping Draining Wraps, € 37,90 bij ICI PARIS XL.

Valérie: “Geen levende ziel die mijn benen het afgelopen decennium van dichtbij gezien heeft. Al tien jaar zijn ze een doorn in mijn oog nadat er een melanoom verwijderd werd en ik achterbleef met een joekel van een litteken en een paar permanent gezwollen pootjes. Door een verwijderde lymfeklier loopt de vochthuishouding in mijn benen niet bepaald op rolletjes, en na het sporten of op een warme dag heb ik al snel last van vermoeide benen. Enter de Therabody RecoveryAir JetBoots, een paar futuristisch ogende lieslaarzen die door middel van compressietherapie dat probleem zouden verhelpen.” 
“Het principe is simpel: je trekt de laarzen aan, stelt de tijd en de compressiesterkte (van 25 tot 100 procent) in en laat de laarzen het werk doen. Hoewel ik best sceptisch de test aanging, was ik al vrij snel overtuigd. Het pompende gevoel voelt aangenaam, het hele proces vraagt weinig moeite én mijn benen voelen na gebruik ook echt lichter en minder vermoeid aan. Na enkele sessies merk ik zelfs dat mijn benen er minder gezwollen uitzien. Enige nadeel? Met een prijskaartje van 899 euro zijn deze boots niet voor iedereen.”

Therabody, RecoveryAir JetBoots bij therabody.com