Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Vind jouw yoga-stijl

doorMelanie Goethalsop 12/09/2016

Is yoga niet jouw ding? Dat dacht je maar! Er bestaan tientallen varianten op de sport en daar zit vast iets tussen dat je wél ligt. We zetten de populairste yogavormen op een rij.

Ashtanga = yoga voor dames met discipline
Een lesje ashtanga draait altijd om een reeks van verschillende yogahoudingen die elkaar snel opvolgen. Pas wanneer je alle poses van de eerste reeks beheerst, stroom je door naar de volgende reeks. Bereid je voor op heel wat lunges en push-ups en keer huiswaarts met meer energie en een beter uithoudingsvermogen.Ashtanga is perfect voor gedisciplineerde sportievelingen die in alle stilte van een stevige work-out willen genieten.

Iyengar = yoga voor pietjes-precies
Deze variant op ashtanga werd ontwikkeld door de Indiase yogagoeroe B.K.S. Iyengar en benadrukt de uitlijning van het lichaam door elke pose, met oog voor symmetrie en detail, voor langere tijd aan te houden. Hiervoor worden vaak heel wat accessoires (zoals dekens, riemen en blokken) gebruikt. In deze lessen beweeg je niet snel, maar je spieren worden met veel precisie uitgedaagd, dus schrik niet als je de volgende ochtend met spierpijn wakker wordt.

Hatha = yoga voor dummies
Hatha is een parapluterm: alle vormen van yoga die vanuit India naar het Westen verspreid werden, vallen eronder. Het is een zachte vorm van yoga die focust op ademhaling en meditatie. De verschillende poses worden apart uitgevoerd, waardoor ze elkaar minder snel opvolgen. Je lichaam wordt in elke richting gerekt en de lessen vinden een mooi evenwicht tussen inspanning en ontspanning. Dit is de ideale keuze voor wie met de basics van yoga wil kennismaken.

Aerial = yoga voor zweverige types
Een uitdagende vorm van yoga waarbij je in een hangmat bengelt terwijl je de oefeningen uitvoert. De hangmat neemt alle druk weg, waardoor je flexibeler wordt en minder spanning voelt. Ook je houding heeft er baat bij: je schouders trekken zich recht en je ruggengraat wordt langer.

Vinyasa = yoga voor dansers
Ook vinyasa is een term die vele ladingen dekt: het kan verwijzen naar elke yogastijl waarin beweging gelinkt wordt aan de ademhaling. Lessen variëren dan ook sterk en zijn afhankelijk van de studio en de lesgever. Soms staat er muziek op en wordt er flink gezweet, een andere keer beweeg je trager en in stilte. Wel vloeien de houdingen altijd, zonder tussenpauzes, vlot in elkaar over (zoals bij dans). De zonnegroet, een reeks van twaalf houdingen, vormt de basis van deze yogavorm.

Bikram = yoga voor koukleumen
Bikram wordt vaak ‘hot yoga’ genoemd en hot yogi’s nemen tijdens elke les dezelfde 26 houdingen aan in een ruimte die verwarmd wordt tot 40 °C. Liefhebbers zijn dol op de intense work-out en zijn ervan overtuigd dat alle toxines, samen met het zweet, hun lichaam zo verlaten.Tegenhangers noemen het een uitglijmarathon die tot overstrekking en uitdroging kan leiden. Het is altijd een goed idee om een arts te raadplegen voor je intensief aan het sporten slaat en dus ook voor een bezoekje aan de bikramles is het geen overbodige luxe.

Kundalini : yoga voor spirituele zielen
Kundalini is gericht op ademhaling, krachtige bewegingen, meditatie en het zingen van mantra’s.Tijdens een les maak je de zeven chakra’s in het menselijke lichaam wakker. Je hoort het al: dit is een meer spirituele vorm van yoga. De ideale work-out voor wie van een fysieke én een mentale uitdaging houdt.

Acro = yoga voor circusartiesten
eze variant wordt ook partneryoga genoemd, omdat je altijd met twee moet zijn om de oefeningen uit te voeren.Terwijl de ene met z’n rug op de grond ligt en voor ondersteuning zorgt, balanceert de andere boven z’n partner. Samenwerking, communicatie en verbinding zijn sleutelwoorden tijdens de les.

Herstellende yoga = yoga voor luierikken
Deze yogavariant draait meer om ontspannen dan om jezelf in het zweet werken. De focus ligt op het aanhouden van poses, terwijl je accessoires (zachte dekens en kussens bijvoorbeeld) strategisch inzet zodat je volledig kan relaxen. Zowel lichaam als geest komen tot rust, terwijl je aan je flexibiliteit werkt. Een aanrader voor wie veel stress heeft of met chronische pijn, migraine of slapeloosheid kampt.

Yoga-stijl gevonden? Dan kan je meteen ook je gepaste outfit bestellen!