Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

'Je kan verbranden achter glas' en 9 andere mythes over zonnebescherming doorprikt

doorNele Annemansop 19/06/2017

Kan je verbranden als je achter een raam zit? Moet je je alleen beschermen als de zon schijnt? Nu het strandseizoen met rasse schreden dichterbij komt, sturen we graag tien mythes over zonnebescherming de wereld uit.

Mythe 1: Elke zonnebrandcrème werkt op dezelfde manier, dus het maakt niet uit welke formule je gebruikt
Feit: Chemische zonnecrèmes (met avobenzone, oxybenzone enz.) werken door schadelijke stralen op te nemen, fysieke zonnecrèmes (met zinkoxide, titaanoxide) weerspiegelen ze. De chemische zijn vaak de crèmes van grote merken. Natuurlijke zonnecrèmes zijn altijd fysiek. Sommige combineren zowel chemische als fysieke ingrediënten voor een meer volledige bescherming. Als je huid gevoelig is, gebruik je het best een fysieke zonnebrandcrème. Die geeft minder kans op irritatie.

Mythe 2: Om je gezicht goed te beschermen, heb je maar een klein beetje zonnecrème nodig.
Feit: Om de beschermingsfactor te garanderen moet je het volume van een à twee golfballen smeren op je volledige lichaam. Toch blijkt uit recent onderzoek dat de meeste mensen maar een derde van die hoeveelheid smeren. Als je dus een beschermingsfactor van 30 gebruikt, smeer je eigenlijk maar een beschermingsfactor van 10. Kies dus voor een factor die voldoende hoog is om de bescherming te garanderen.

Mythe 3: Je moet pas zonnecrème smeren op het moment dat je op het strand ligt
Feit: Je wordt meteen blootgesteld aan de zon zodra je de deur uitstapt. Bovendien heeft je huid tijd nodig om zonnecrème te absorberen, dus je smeert je het best een halfuurtje voordat je je huis verlaat in.

Mythe 4: Alle zonnecrèmes beschermen je zowel tegen uv A- als uv B-stralen
Feit: Alleen zonnecrèmes die bescherming bieden tegen een breed spectrum, beschermen je tegen beide stralen. En hoewel uv B-straling de huid verbrandt, zorgen uv A-stralen voor een snellere huidveroudering waardoor ook die het risico op huidkanker kunnen verhogen.

Mythe 5: Je kan verbranden achter glas
Feit: Glas houdt uv B-stralen tegen, dus je zal niet verbranden, maar uv A-stralen komen er wel door. Bescherm je dus daarom ook als je achter een raam zit.

Mythe 6: Als je zonnecrème op de juiste manier gebruikt, ben je volledig beschermd
Feit: Geen enkele zonnecrème beschermt je volledig. Draag daarom ook altijd beschermende kleding en vermijd blootstelling aan de zon tussen 12 en 15 uur.

Mythe 7: Als je een olijfkleurige of iets donkerdere huid hebt of makkelijk bruint, hoef je je niet te beschermen tegen de zon
Feit: Alle huidtinten hebben dagelijks bescherming nodig. Als je een iets donkerdere huid hebt, ben je minder vatbaar voor uv-schade omdat je meer pigment hebt, maar je kan nog altijd huidkanker ontwikkelen. Smeren is dus de boodschap!

Mythe 8: Je moet je alleen beschermen als de zon schijnt
Feit: Zelfs op een bewolkte dag kunnen uv-stralen schade veroorzaken aan je huid. Bescherm je dus ook op die dagen.

Mythe 9: Een zelfbruiner beschermt je ook tegen de zon
Feit: Behalve als er ook een SPF op het etiket vermeld staat, geeft een zelfbruiner je geen zonnebescherming.

Mythe 10: De meeste schade wordt veroorzaakt door blootstelling tijdens je jeugdjaren
Feit: De schade van de zon stapelt zich door de jaren heen op. Bescherm dus niet te allen tijde alleen je kids, maar ook jezelf!