Je sportprestaties verbeteren? Luister naar muziek!

doorNathalie Topsop 01/10/2020

Wil je een tandje bijsteken tijdens je work-out? Zet dan een vrolijk deuntje op. Wetenschappers hebben immers ontdekt dat luisteren naar muziek je sportprestaties aanzienlijk kan verhogen. Al luistert het wel nauw: het tempo van de deuntjes blijkt cruciaal.

Wetenschappers hebben ontdekt dat goed gekozen muziek sporten echt vergemakkelijkt. Het brengt mensen sneller in de flow, waardoor zij zich minder snel vermoeid voelen. Zo bleven goed getrainde sporters bijna twintig procent langer op de loopband doorrennen wanneer er muziek op de achtergrond speelde. 'Muziek heeft een belangrijke psychologische uitwerking', vat sportpsycholoog Costas Karageorghis van de Brunel University in Londen samen. 'Het vermindert het gevoel van inspanning en vermoeidheid tijdens het sporten, waardoor je langer kunt blijven doorgaan.'

Ritme en boodschap

Tenminste, als je het juiste deuntje vindt. Met smaak heeft dat weinig van doen, wel met ritme én boodschap. Karageorghis maakt onderscheid tussen muziek die synchroon loopt met je sportritme (bijvoorbeeld je hardlooptred) en achtergrondmuziek die niet synchroon loopt met je sportritme. Voor deze laatste categorie geldt: hoe harder je sport, hoe sneller de achtergrondmuziek moet zijn. Al hoef je niet meteen de allersnelste techno te gaan downloaden: de bovengrens ligt ergens tussen de 140 bpm en 145 bpm. Ga je hoger, dan wordt de muziek té snel voor je hersens om te kunnen verwerken.

Voor synchrone muziek, waarbij je je tred of je sportritme aanpast aan het tempo van de muziek, gelden andere regels. Hier mag de muziek een veel hoger tempo hebben dan bij asynchrone muziek. Hardlopers moeten dan bijvoorbeeld denken aan muziek van 130-140 bpm tot aan 200 bpm. Het ideale tempo is hier voornamelijk afhankelijk van je ritme, je lichaamslengte en je niveau van training.

De tekst is overigens eveneens belangrijk. Karageorghis bevestigt dat boodschappen in de tekst het stimulerende effect versterken. Dat verklaart waarom nummers als 'Eye of the Tiger' en 'Going a Distance' de work-out favorieten van velen zijn.

De bijsluiter

Muziekgebruik tijdens het sporten komt wel met een bijsluiter. Als je sport in de buitenlucht, dan is het natuurlijk niet verstandig om je gehoor volledig af te sluiten voor wat er om je heen gebeurt. Ook je muziek loeihard zetten valt uiteraard af te raden.