Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Je valt ervan af en nog 4 redenen waarom je vaker een koude douche moet nemen

doorNele Annemansop 03/06/2017

Er gaat niets boven een heerlijke, stomende douche om alle vuil en stress van je af te spoelen. Toch vonden wij vijf wel erg goede redenen om de kraan af en toe eens naar de andere kant te draaien.

1. Het werkt beter dan cafeïne
Heb jij moeite om ’s ochtends wakker te worden? Laat je dubbele espresso dan eens aan de kant staan en kies in de plaats daarvan voor een koude douche. De temperatuurschok verbetert je bloedcirculatie en verhoogt je hartslag waardoor je instant wakker bent.

Hier ontdek je nog meer redenen waarom je 's ochtends een douche zou moeten nemen.

2. Je kan er gewicht mee verliezen
Het regelmatig nemen van een koude douche kan je op termijn helpen om af te vallen. Dat komt omdat we bij de blootstelling aan lagere temperaturen bruin vet, dat verantwoordelijk is voor de verbranding glucose, wordt aangemaakt. Hoeveel calorieën je er precies mee verbrandt is niet geweten, maar wij vinden het alvast een heel goede reden om af en toe een beetje kou te lijden.

3. Je haar en huid zullen je dankbaar zijn
Hoe zalig een hete douche ook mag zijn, echt goed is het niet voor je huid en haar. Een koude douche helpt daarentegen een droge huid tegen te gaan, roodheid te verzachten en de huid strak en gezond te houden. Mist je haar wat glans? Spoel je haar dan met koud water af, dat sluit je haarschubben waardoor je weer stralende lokken krijgt.

4. Het kan je immuunsysteem een boost geven
Je zou denken dat ijskoud water je eerder ziek maakt, maar volgens een studie van de Virginia Commonwealth University verhoogt een koude douche het aantal ziektebestrijdende witte bloedcellen. Uit een Duits onderzoek bleek eerder al dat mensen die een koude douche nemen, minder vaak verkoudheden ontwikkelen dan mensen die zich met warm water douchen.

5. Het kan je gelukkiger doen voelen
Geluk is niet bepaald het eerste wat in je opkomt als je denkt aan een koude douche. Toch blijkt uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Medical Hypotheses, dat regelmatig een koude douche nemen van twee à drie minuten je stemming verbetert. De moeite waard om te proberen als je het ons vraagt!