Kwart van de Belgen weet niet waarop te letten bij verdachte vlekjes: zo doe je een zelfcheck

doorLiesbeth De Corteop 02/05/2020

Huidkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker. Het is dus een must om je moedervlekken af en toe te laten controleren. Jammer genoeg is dat dezer dagen wat moeilijker, en ga je het best zelf aan de slag met een check-up. Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen, heeft een nieuwe video gemaakt. Daarin legt actrice Pascale Platel stap voor stap uit hoe je een zelfcheck uitvoert.

Volgens Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen, blijft het aantal huidkankerpatiënten jaarlijks stijgen. Bovendien weet ruim een kwart van de Belgen niet waarop ze moeten letten bij verdachte moedervlekjes. Wat nog meer is: een op de drie controleert zichzelf nooit. Dat blijkt uit een rondvraag van onderzoeksbureau Indiville bij ruim 1.000 Belgen, in opdracht van Euromelanoma. 

Daarom lanceert de organisatie in 50 landen een nieuwe bewustmakingscampagne. Normaal gaat zo’n campagne gepaard met gratis consultaties bij dermatologen, maar die zijn gecanceld door de coronacrisis. In de plaats heeft Euromelanoma een video gemaakt met actrice en auteur Pascale Platel. Zij toont hoe je een grondige en efficiënte zelfcheck uitvoert.

Bij het bekijken van je moedervlekken, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Dermatoloog Thomas Maselis legt uit:

1. “Het ‘lelijke eendjes’-teken: als je een vlekje ziet dat er helemaal anders uitziet dan de andere, moet dat je aandacht vragen.”

2. “De A-B-C-D-E regel: 

• A staat voor asymmetrie. Als je een lijntje trekt door de vlek, moeten de twee helften op elkaar gelijken.

• B staat voor boord. Als je de boord van het vlekje overloopt, moet dat overal ongeveer gelijk zijn. Wanneer je kleur- of vormverschillen ziet, is dat een alarmteken.

• C staat voor color of kleur. Een kleurtje is geen probleem, twee lukt nog. Maar zijn er meerdere tinten van bruin, zwart en rood door elkaar? Dan is dat niet goed. Hoe meer kleur, hoe slechter.

• D staat voor diameter. Alle vlekjes die kleiner zijn dan 6 mm, denk aan de grootte van een gommetje van een potlood, zijn in principe meestal goedaardig. Niet alle grotere zijn slecht, maar het is een criterium. 

• E staat voor evolutie. Als je vlekje in de loop van de tijd gaat veranderen, is dat ook een belangrijk alarmteken.”