Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Last van ‘bikinivrees’? Zo overwin je dat: “Mensen zijn toch vooral met hun eigen lichaam bezig op het strand”

doorChloë Stylemansop 03/05/2023

“Ik begon in mei te joggen om tegen de zomer af te vallen.” De stress om een summer body klaar te stomen begint velen vanaf nu te plagen, weet diëtiste Celien Rombouts. Ze legt uit of kiezen voor een badpak een oplossing is en wat je zoal kan doen in aanloop naar de zomer om die ‘bikinivrees’ te overwinnen. “Volg alle soorten lichamen online, niet alleen die dunne modellen.”

“Normaal zou ik me nu al zorgen maken over mijnsummerbody”, schrijft diëtiste, auteur en gecertificeerd intuïtief eten-coach Celien Rombouts (26) op Instagram. “Ik begon vroeger in mei te lopen, om tegen de zomer af te vallen.” Daarna vraagt de diëtiste haar 104 duizend volgers of ze die ‘bikinivrees’ herkennen? Vijfenzestig procent zegt van wél. “In werkelijkheid zijn het er nog veel meer, vermoed ik. Want mijn volgers zijn al goed mee met het concept van lief zijn voor je lijf.”

“Dit is dé typische periode waarop mensen zich zorgen maken over hun gewicht, merk ik ook in de praktijk”, vertelt Rombouts. “T-shirts en shorts komen opnieuw piepen en niet iedereen voelt zich daar ‘klaar’ voor. Het gaat dus om méér dan ons bikinilijf. Ik heb cliënten die een zomer lang alleen maar lange broeken dragen, omdat ze onzeker zijn over hun benen.”

Niet toevallig dat we élk jaar in een kramp schieten

Dat we net nu zo onzeker worden, is niet alleen de schuld van de zomer die om de hoek loert. Eerder van de ‘dieetcultuur’. Rombouts: “Bedrijven slaan ons om de oren met dieetadvertenties. De maanden net voor de zomer is één van hun piekmomenten, net zoals na de feestdagen. Want ze weten dat vrouwen zich dan onzekerder voelen. Nog snel vijf kilogram afvallen voor je op reis vertrekt? Die bedrijven bieden je dé quick fix aan in de vorm van shakes of detoxen.”

“We weten dat het volgen van die diëten verkeerd eindigt, op lange termijn. Het zorgt op het einde van de rit meestal voor extra kilo’s en een gefaald gevoel.”

Nog snel afvallen tegen de zomer, is dus een verkeerd plan van aanpak vindt Celien. “Ik hoor zo vaak dat iemand tien kilo wil afvallen om echt gelukkig of zelfzeker te zijn. In realiteit is dat bijna nooit het geval, eens ze dat doel halen. Net omdat je heel oppervlakkig werkt aan je beweeg- en eetpatroon. Maar niet aan hoe je naar jezelf kijkt. Als gewichtsverlies voor meer zelfvertrouwen zorgt, kan één van de redenen ook vaak zijn dat we er meer sociaal wenselijk uitzien en we dus meer complimenten krijgen.”

Rombouts legt het uit: “Onze maatschappij heeft idealen en focust op dun zijn. Als je binnen die norm valt, krijg je daar vaker complimenten over. Dat doet je minder onzeker voelen, maar zo word je wel afhankelijk van die positieve feedback. Voor sommigen werken complimentjes over gewicht ook triggerend: nu vind je me mooi, maar toen ik dikker was dus niet?”

“Kortom: je zelfzeker voelen mag niet afhangen van wat anderen van je vinden. Je uiterlijk zou eigenlijk het minst interessante deel van jou moeten zijn. Ook al begrijp ik dat we daar in deze maatschappij nog heel ver vanaf staan.”

Je vergelijkt jezelf constant, maar oordeelt zelf ook

Nog een oorzaak van bikinivrees, zou net die mening van anderen zijn: wat gaan ze denken als ik in bikini verschijn? “Terwijl mensen op het strand allemaal veel te hard bezig met hun eigen lichaam, dus niet met dat van jou”, gaat Rombouts verder.

Je ligt jezelf daardoor wel constant te vergelijken. “Jezelf vergelijken, is te begrijpen. Maar weet dat je dat vaak doet vanuit een onzekerheid. Het zijn meestal onzekere mensen die geobsedeerd raken door lichamen van anderen. Kijken naar iemand met dunnere benen, doe je vaak vanuit het complex van jouw eigen benen. Zelfzekere vrouwen zijn veel minder bezig met hoe een andere eruitziet.”

Jezelf vergelijken me modellen op Instagram, is ook herkenbaar voor velen, legt de diëtiste uit. Weg met alle sociale media dan maar? “Dat zou een ideaal scenario zijn, maar lost niet alles op. Er zijn ook nog steeds magazines of spotjes op tv die je diezelfde idealen voorschotelen. Daar heb je geen controle over.”

“Over welke mensen je volgt, heb je wel zeggenschap. Dus zorg voor een veilige omgeving voor jezelf: volg alle soorten lichamen, niet alleen die dunne modellen. Zorg dat de mensen die je volgt, je niet onzeker maken. Dat is een haalbaardere oplossing.”

Zo overwin je bikinivrees in 3 cirkels van invloed

De gouden tip is: zoek naar waar je zélf controle over hebt. Rombouts: “Ik kijk met mijn cliënten naar de drie ‘circles of influences’. Dat gaat over op welke triggers we invloed hebben, waar we geen invloed of beperkte invloed op hebben. We willen de triggers waar we invloed op hebben zoveel mogelijk vermijden. Bijvoorbeeld op de weegschaal gaan staan of jezelf in te kleine kleren wurmen.”

“De volgende cirkel is die van de beperkte invloed: mensen met wie je omgaat. Praten zij vaak over lichamen of hun dieet? Laat hen weten dat jij daar mee stopt.”

“Aan de buitenste cirkel kun je zelf weinig doen: het ideaalbeeld of advertenties die ongevraagd voorbij komen. Die invloeden kunnen we niet bannen, dus leren we er veerkracht op te reageren. Kijk eens waarom het ideaalbeeld je triggert en vooral wat er zou gebeuren als je erop reageert. Stel, je wil gaan diëten omdat je een perfect lijf zag op Instagram? Zal dat je op lange termijn gelukkig maken? Als je er even over nadenkt, beseffen de meeste mensen dat dat niet het geval zal zijn. Zo zullen ze minder snel gevolg geven aan die bikinivrees.”

Bijna zomer: tijd voor die summer body dan?

Wie zich niet summer ready voelt, gaat als tegenreactie bijvoorbeeld fitnessen. Daar is niets mis mee, toch? “Inderdaad, gezond gedrag moeten we aanmoedigen. Maar het mag niet evolueren naar een dieet, strikte regels of opeens extreem veel gaan bewegen.”

“Je intentie is belangrijk: je wil gezond worden in plaats van enkel te focussen op afvallen. Zonder de juiste intenties herval je na de zomer weer in ongezonde(re) gewoontes. Zoek een sport die je echt leuk vindt en leg de lat niet te hoog. Ga niet van niets naar zes keer per week joggen, dat hou je niet vol en doet je weer gefaald voelen.”

Nog tips: draag zoveel mogelijk die (nieuwe) bikini

We vinden het eng om in badkledij naar buiten te gaan, maar je kunt geen zelfvertrouwen in een bikini ontwikkelen door ze te vermijden. “Soms moet je je verstand op nul zetten en het gewoon doen. De eerste keer gaat dat oncomfortabel voelen. Maar hoe vaker je het doet, hoe zelfzekerder je wordt.”

Verder moet je ook je gedachten proberen sturen. “In plaats van paniekerig te denken aan vetrolletjes, probeer in het hier en nu te zijn. Geniet van het strand, de zon en de zee en wees dankbaar voor het moment.”

Nog een belangrijke tip: zorg vooraf voor een bikini of badpak waar je je goed in voelt. “Pas je strandkledij al vóór je jouw koffers neemt. Zorg dat alles comfortabel zit.”

Nieuwe bikini’s kopen voor een extra boost is dus een goed idee? Rombouts: “Zeker, het is fijn om in nieuwe dingen te shinen. Let wel: niet als het een te kleine bikini is die je motiveert om af te vallen. Koop er één die als gegoten zit.”

Wil je toch liever een mooi badpak, om je buik te verbergen: “Ik ben de laatste die je dan verplicht om een bikini te dragen, als je jezelf super voelt in badpak. Maar snak je naar die bikini? Alleen durf je het niet dus kies je maar voor een badpak? Dan zeg ik: probeer die bikini uit. Geef je echt letterlijk bloot aan die ervaring door het gewoon te doen. Dan zul je achteraf nog trots op jezelf zijn ook.”

Lig je op je 80ste wakker van die strakke poep?

Neen, dan denk je vooral aan hoe je met die poep van je, elke zomer zat te chillen op het strand. “Al die stress of dat gepieker over je lijf, het is nergens goed voor. Later heb je niets aan een strakke poep en een strakke buik, maar wel aan de hele mooie herinneringen die je maakte in de zomer. Die focus op uiterlijk maakt soms dat we momenten minder beleven. Het enige wat jij je zult herinneren zijn de lachbuien op vakantie. Niet de huilbuien over je lijf. En belemmert je lichaam echt je geluk, dan is professionele hulp aangewezen.”

Nog een leuke oefening die alles beter in perspectief plaatst: bereken het percentage van ontevredenheid over je lichaam. “Onze armen maken tien procent uit van ons lichaam, de benen vijftien, de ogen ook tien. Enzovoort. Dan tellen we op over hoeveel procent je in totaal ontevreden, maar vooral tevreden bent. De oefening laat ons zien dat er veel is om tevreden over te zijn en verlegt onze focus.”

Tot slot, moet het altijd over een bikinibody gaan? Of bestaat er ook iets zoals een boxershort body? “We vergeten mannen vaak in dit verhaal. Ook zij kunnen heel onzeker zijn. Maar ik geloof wel dat het ideaalbeeld bij mannen minder speelt en vooral: dat ze minder hard op uiterlijk beoordeeld worden.” Hoe dan ook: laten we deze zomer onze vrees loslaten. “Daar pleit ik graag mee voor”, sluit Rombouts af.