Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Last van een bloedneus? Met de juiste methode ben je er zo weer van verlost

doorLaurane Berkeinop 14/05/2020

Een bloedneus: sommigen krijgen er wekelijks mee te maken, anderen hebben er zelden last van. Hoewel een bloedneus er eng kan uitzien, wijst het niet vaak op een ernstige aandoening. Als je de juiste methode gebruikt, kan je de bloedneus ook stoppen in slechts vijf minuutjes.

Een neus is rijk aan bloedvaten, en door zijn centrale positie op het gezicht ook een kwetsbare plaats. Een gezichtstrauma zal daardoor snel een bloedende neus als gevolg hebben. Ook andere redenen kunnen aan de oorzaak liggen van een bloedneus. Wanneer de neusslijmvliezen uitdrogen (door bijvoorbeeld een droog klimaat) zal dat vaak een bloedende neus veroorzaken. Ook infecties zoals een luchtweginfectie, een trauma (eventueel veroorzaakt door zelf in je neus te peuteren), een allergie, koude lucht of een hoge bloeddruk kunnen een bloedneus uitlokken… Daarnaast kunnen ook ziektes (zoals kanker of een tumor) of het innemen van bepaalde medicijnen een bloedneus teweegbrengen.

Een bloedneus kun je meestal zelf verhelpen. Velen stoppen watjes of een zakdoek in de neus om komaf te maken met het euvel. Nochtans wordt die manier afgeraden. Ook je hoofd naar achteren kantelen is een incorrecte methode om de bloeding tegen te gaan. Op die manier stroomt het bloed namelijk in je keel, en dat kan maagpijn, misselijkheid of diarree veroorzaken. Bloed dat terechtkomt in je keel, spuug je dus best zo snel mogelijk uit. Een betere manier om je bloedneus te stoppen, is door je hoofd naar voren te kantelen. Zet je ellebogen op je knieën, en knijp je neus zachtjes dicht met je vingers. Adem in en uit via je mond. Na ongeveer vijf minuten zal je neus gestopt zijn met bloeden. Als de bloeding gestopt is, kan je je neus kalmeren door er ijs (gewikkeld in een handdoek) op te leggen.

Als je vaak last heb van een bloedneus, of de bloedneus langer aanhoudt dan twintig minuten, dan raadpleeg je best even een dokter. Die kan eventueel je bloedvaten dichtschroeien, zodat het bloeden stopt. Hij kan ook onderzoeken of er eventueel een andere reden aan de oorzaak ligt van je bloedneus.