Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Last van een ochtendhumeur? Dit kan helpen!

doorLieve Claeysop 27/03/2017

We durven allemaal weleens met het verkeerde been uit bed te stappen, maar begroet jij elke ochtend als een donderwolk? Dan kunnen deze tips je helpen

Ga voor licht, véél licht
De belangrijkste remedie tegen een ochtendhumeur is licht. Waar het gemiddelde ochtendhumeur makkelijk tot twee uur kan duren, kan een hoge hoeveelheid licht ervoor zorgen dat je al na een halfuur weer goedgezind bent. De lichtintensiteit die je daarvoor nodig hebt is 10.000 lux. Op een zonnige dag kan je daarvoor buiten terecht, maar in ons wisselvallige klimaat is dat natuurlijk niet zo makkelijk. Lichttherapie kan dan de oplossing zijn. Een lichtwekker zal daarvoor niet voldoende zijn, maar Philips heeft bijvoorbeeld energielampen en Luminette lichtbrillen die je wel zullen helpen. Zij laten de hoeveelheid melatonine in je lichaam binnen het halfuur met 60 procent zakken, waardoor je sneller wakker wordt.

Een kopje koffie kan zeker
Wie moeite heeft met wakker worden, neemt vaak zijn toevlucht tot koffie. Dat is op zich een goed idee, want koffie bezorgt je al na twintig minuten een boost. Let er wel op dat je er niet te veel van drinkt, want je lichaam went er snel aan en zal op den duur steeds meer koffie nodig hebben om dat effect te behouden. Blijf ook zeker niet de hele dag door koffie drinken, want zo stuur je je slaappatroon in de war.

Zet de radio aan
Tijdsprikkels doen je biologische klok sneller synchroniseren, naar een nieuwszender luisteren na het opstaan is dus een goed idee.

Volg je eigen klok
Ben jij een rasecht avondtype en heb je een knoert van een ochtendhumeur, dan is de beste oplossing dat je zoveel mogelijk rekening houdt met je biologische klok. Helemaal zal dat natuurlijk nooit kunnen, maar het is toch goed om te beseffen dat je als avondtype beter geen postbode kan worden die voor het krieken van de dag op pad moet – net zoals een ochtendtype beter niet voor een carrière in de horeca kan kiezen. Vroeger gaan slapen zal je nooit lukken omdat je lichaam daar dan nog niet klaar voor is, en heel vroeg opstaan zal je niet volhouden. Avondshifts zijn voor jou interessanter, dat zijn je beste uren.

Accepteer het
Ben jij niet degene met het ochtendhumeur, maar kampt je partner of kind ermee? Probeer dat dan te accepteren. Laat hen ’s ochtends zoveel mogelijk met rust en vraag niet te veel: ze zijn er op dat moment gewoon nog niet bij. Zorg voor licht en durf ook wat prikkels op hen los te laten, door bijvoorbeeld de radio aan te zetten. Merk je dat hij of zij eigenlijk niet tot een specifiek type behoort, stimuleer hem of haar dan om zijn of haar slaappatroon te laten onderzoeken. Zo kan je uitsluiten dat een slaaptekort aan de basis van het ochtendhumeur kan liggen.