Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Last van je maag? Deze voeding verlicht je pijn

doorNele Annemansop 29/03/2017

Meestal gaan maagklachten gewoon weer over, maar de pijn, de hoofdpijn, de diarree, het braken en andere bijkomende kwaaltjes zijn geen pretje. Deze voedingsmiddelen kunnen alvast voor wat verlichting zorgen.

Gember
Gember staat bekend om zijn goede invloed op de spijsvertering en vooral op het maag- en darmstelsel. Zo beschermt hij het maag- en darmslijmvlies en verhoogt hij de aanmaak van spijsverteringsenzymen zoals lipase - dat instaat voor de afbraak van vetten - en sucrose en maltase - die instaan voor de afbraak van suikers. Ook de speekselproductie en gal- en maagsappen worden door gember gestimuleerd.

Drink voldoende
Omdat je allerlei essentiële vitaminen en voedingsstoffen wegspoelt bij elk toiletbezoek, is het belangrijk om je lichaam opnieuw te vullen elektrolyten zoals zout en suiker. Sportdrankjes werken hiervoor erg goed omdat die zeker voldoende zout bevatten.

Crackers
Droge koekjes zoals crackers maar ook cakejes en rijstkoeken zijn makkelijk afbreekbaar door je maag waardoor je minder kans hebt op pijnscheuten of een reisje naar het toilet.

Kleine porties
Zodra je overgegeven hebt en je maag voelt wat beter, zal je waarschijnlijk willen eten. Laat je dan niet verleiden tot een grote maaltijd, maar knabbel liever gedurende de hele dag op kleine porties. Zo belast je je maag niet te veel.

Let op met zuivel
Bij sommige mensen kan het helpen om een glas melk te drinken, maar bij anderen zorgt het net voor meer problemen. Ook yoghurt of andere probiotische voedingsmiddelen kunnen bij sommigen helpen om de pijn te verlichten, maar niet bij iedereen.

… en deze voedingsmiddelen
Vetrijke voedingsmiddelen, kruidige gerechten, alcohol en koffie kunnen de maagklachten nog verergeren dus die vermijd je het best.