Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Loopcoach James geeft tips om je sportproof te kleden op koude, kletsnatte dagen. “Merinowol werkt als een privéairco”

doorSophie Vereyckenop 24/02/2022

Wie door weer en wind gaat sporten, verdient wat ons betreft sowieso een medaille. Leuk is anders: als je naar buiten gaat, zit je te bibberen van de koude, en na enkele minuten voelt het om te stikken. En wat als het regent? Professioneel atleet en loopcoach James Poole schiet te hulp. Hij legt uit welke materialen je warm én droog houden (enfin, op hier en daar wat zweetdruppels na) en welke kledingstukken een must zijn. “Door de koude gaat het sporten moeizamer én heb je meer kans op blessures.” 

Samen met de temperatuur zakt ook de goesting om te bewegen richting nulpunt. Sporten in de winter is dan ook een uitdaging op zich, lacht professioneel atleet en loopcoach James Poole. Hij kan het weten, want als ultrarunner traint hij het hele jaar door. 

Tijdens een inspanning vindt er een soort chemische reactie plaats in ons lichaam, legt de atleet uit. “Koolhydraten worden omgezet in glucose en voorzien zo onze spieren van brandstof. Hoewel het menselijk lichaam een ongelooflijke, geoliede machine is, sputtert de mechaniek net op dat vlak een beetje tegen: ongeveer 75 procent van de energie die tijdens dat ­proces vrijkomt, gaat verloren als warmte. Vooral in de herfst en winter is dat lastig, want die warme jas die je de eerste minuten nog lekker warm hield, voelt al snel om te stikken.” Het geheim? Laagjes en de juiste stoffen.

De volle laag

James Poole: “De lucht tussen de verschillende lagen werkt isolerend, én je kan eenvoudig items uitspelen of bij aantrekken voor een optimale lichaamstemperatuur.” 

Laag 1

Een aansluitende basislaag die de lichaamstemperatuur reguleert door zweet af te voeren. Een uitstekende optie is – verrassing – merinowol. Deze wolsoort kan tot 33 procent van zijn eigen gewicht in vocht opnemen zonder dat het nat aanvoelt. Bovendien is de stof thermoregulerend: de wol koelt af als het te heet wordt en verwarmt in kille omstandigheden. Een soort privéairco, als het ware.

Laag 2

Een losser truitje dat warmte vasthoudt zonder in te boeten aan ademend vermogen. Polyester en polyamide zijn uitstekende isolatoren die je warm houden in koude maanden (nadeel: er kunnen geurtjes in blijven hangen, dus ook je ­kledij kan na het sporten het best meteen een badje krijgen).

Laag 3

De ultieme bescherming tegen weer en wind. De bekendste stoffen zijn Gore-Tex en DryVent. Die eerste functioneert als een membraan, een dun vliesje met tal van minuscule gaatjes die groter zijn dan een zweetmolecule maar kleiner dan een waterdruppel. Daardoor kan zweet afgevoerd worden zonder dat regen kan binnendringen. De DryVent-technologie is eerder een flinterdunne coating die je jas wel waterdicht maakt maar nog steeds ventileert.

Voetjes op het droge

Doorwinterde fietsers weten dat de grootste uitdaging die verkleumde voeten zijn. Dat komt omdat fietsen voor meer verdampingsafkoeling zorgt dan bijvoorbeeld lopen of wandelen, simpelweg omdat je zelf meer wind produceert. Als je natte voeten hebt – door slechte schoenen of gewoon het Belgische winterweer – veranderen je voeten binnen de kortste keren in ijsklompjes. Investeer dus in goede wintersokken en waterafstotende overschoenen. 

PS: Ook als loper of wandelaar vermijd je het best natte voeten, dat zijn namelijk de perfecte omstandigheden om blaren te kweken. Kies voor sokken die uit twee laagjes bestaan (de wrijving ontstaat zo in de lagen van de sok zelf, en niet tussen de sok en je voet) en ga eventueel voor trailrunningschoenen. Die zijn veel beter bestand tegen extreme weersomstandigheden (lees: waterdicht). En ze bieden meer grip.

Zet je warmste beentje voor

Als je heel intensief sport, maakt het niet uit of je een dunne of een dikke legging draagt. Je lichaam produceert voldoende warmte, waardoor je het niet koud krijgt. Hou je echter van rustige duursporten, dan koel je snel af. Daardoor gaat het sporten moeizamer én heb je meer kans op blessures omdat je door de kou je spieren minder goed kan aansturen. Een legging gemaakt van thermisch materiaal is dus geen overbodige luxe. Extra voordeel: je lichaam verliest geen energie meer om zich warm te houden, waardoor je sportprestatie er ongetwijfeld op vooruitgaat!