Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Verspil geen tijd! 5 mythes over een platte buik ontmaskerd

doorMelanie Goethalsop 28/08/2016

Mag dat buikje na de vakantiedagen weer wat strakker? Pak het dan meteen goed aan en laat je niet misleiden door de vele mythes over stevige buikspieren.

Mythe 1. Voor de efficiëntste buikspieroefeningen moet je gaan liggen
Als je naar het buikspiergedeelte van je work-out uitkijkt, omdat je dan even op de grond mag liggen, moeten we je teleurstellen. De beste manier om je buikspieren te activeren is door in alle richtingen te bewegen en daarbij je volledige lichaam aan het werk te zetten. Daarom is een kettlebell zo handig voor wie droomt van strakke buikspieren: een eenvoudige swing zet je hele korset aan het werk!

Mythe 2. Wie de plankhouding een eeuwigheid kan aanhouden beschikt over ijzersterke buikspieren
Er is natuurlijk niets mis met een statische plankhouding, maar voeg ook wat beweging aan je buikspierroutine toe. Kies daarom voor actievere variaties van de plank: breng bijvoorbeeld je knie naar je elleboog.

Mythe 3. Klassieke crunches zijn nutteloos
De sit-up is niet meer hip (en kreeg zelfs een slechte reputatie), maar op zich is het een degelijke oefening. Het probleem zit niet zozeer in de beweging zelf, maar wel in de uitvoering ervan. De meeste mensen zetten hun heupbuigers aan het werk in plaats van hun buikspieren. Daarom is het een goed idee om je opgetrokken knieën naar buiten te laten vallen (vergelijk het met de liggende vlinderhouding in yoga) voor je je bovenlichaam van de grond heft.

Mythe 4. Buikspieren worden gemaakt in de keuken en de fitnesszaal
Deze mythe vertelt slechts een deel van de waarheid, want een strakke buik maak je ook in de slaapkamer. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk: wie onvoldoende slaapt heeft meer last van stress en je mag drie keer raden op welke plek je dat het eerst gaat zien.

Mythe 5. Alleen tijdens de yogales moet je op je ademhaling letten
Er is een verschil tussen je buikspieren aan het werk zetten en ze even samenknijpen. Dat laatste zorgt ervoor dat je je adem inhoudt en dat is een grote fout. Je kan work-outs en spieroefeningen veel langer volhouden als je op de juiste manier blijft ademen.