Meer water drinken in 7 dagen: wij gingen de challenge aan!

doorNele Annemansop 14/02/2017

Hoe vaak iedereen me er ook op wijst hoe gezond water wel niet is, ben ik er nog nooit – of toch zelden – in geslaagd om meer dan een half glaasje per dag door mijn keel te laten vloeien. Ik hydrateer mijn lichaam namelijk liever met enkele cola lights. Officieel doe ik niet mee aan Tournée Minerale, maar dat werd het voor mij de afgelopen week wel. Want ik ging de uitdaging aan: meer water drinken in zeven dagen. Associeer jij water ook eerder met een warm bad dan met je favoriete drankje? Ga dan hier ook de challenge aan! #ikstartvandaag

Dag 1
Probeer elk half uur iets te drinken. Je vochtopname kan gebeuren met verschillende dranken zoals magere melk, soep, groentesap of water. Je hoeft ook niet meteen een heel glas leeg te drinken. Een slokje is voldoende, zolang je er maar aan denkt om dit tweemaal per uur te doen.
Hoewel ik met knikkende knieën aan deze challenge begon, verliep de eerste dag vrijwel vlekkeloos. Ik heb namelijk al de gewoonte om heel de dag door kleine slokjes - light frisdrank welteverstaan - te drinken. Dus, so far so food!

Dag 2
Voeg het sap van een halve citroen toe aan een groot glas water, en drink dit meteen na het opstaan. Dit zal helpen om je spijsvertering op gang te brengen, en start het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam. Drink daarnaast 1 glas meer dan je normaal gezien doet. Dit hoeft vandaag nog geen water te zijn, groentesap, magere melk of soep zijn ook goede opties.
Ook dag 2 verliep al bij al redelijk vlot. Het glas water met citroen had ik al een aantal keren uitgeprobeerd en ging dus zonder veel moeite naar binnen. Voor het extra glas koos ik vrijwillig - klein vreugdedansje - voor water en ook dat glas dronk ik langzaam maar zeker op.

Dag 3
Drink vandaag 2 à 3 glazen water meer dan je gisteren deed. Drink water na elk bezoek aan het toilet én na elke tas koffie of thee die je drinkt.
Op dag 3 begon de challenge pas echt voor iemand die leeft op light frisdrank. De slokjes na elk toiletbezoek waren geen probleem, de twee à drie glazen extra een kleine marteling. Van de vreugde van de voorbije twee dagen was niet veel meer te bespeuren, maar goed: ik hield vol.

Dag 4
Stel jezelf een drinkdoel voor de dag. Vul ’s ochtends een fles of kan met water, en probeer deze zo snel mogelijk leeg te drinken. Probeer ¾ van je fles of kan tijdens de dag te drinken en het resterende kwart ’s avonds.
Aan het einde van de derde dag was ik al volop aan het piekeren over mijn drinkdoel van vandaag, want flessen water - laat staan een waterkan - heb ik helemaal niet in huis. In de winkel stond ik dan ook voor een moeilijke keuze: ga ik voor een flesje van een halve liter of eentje van een liter. Het werd een halve liter. Tot mijn grote verbazing was het flesje tegen klokslag 15u al leeg. Vol enthousiasme ging ik nog een glas water halen in de keuken. Iets te enthousiast, zo bleek, want dat belandde bij mijn dorstige plant.

Dag 5
De smaak van gewoon water ondertussen een beetje beu? Voeg kruiden, groenten of bessen toe om je water op smaak te brengen. Komkommer is altijd lekker in een glaasje water, net als frambozen, aardbeien of limoen.
Tegen dag 5 was ik de smaak van water inderdaad een beetje (lees: gigantisch) beu. Maar ik moet het toegeven: wat aardbeien of limoen geven mijn glaasje water een nieuwe touch, al kan het nog lang niet tippen aan mijn favoriete drankje.

Dag 6
Drink bij het ontwaken meteen twee glazen water. Eentje met citroen en eentje zonder. Op deze manier trap je je spijsvertering meteen op gang.
Deze ochtend spendeerde ik langer dan een uur al sippend door. Meteen twee glazen water moeten drinken op een nuchtere maag was dus niet meteen het beste idee voor mijn ochtendhumeur.

Dag 7
Vandaag zou je bijna probleemloos 2 liter water moeten kunnen drinken. Neem jezelf voor dit ook de komende tijd vol te houden, en beloon jezelf door bijvoorbeeld een mooie waterfles of –kan te kopen.
Probleemloos slaag ik er niet in om 2 liter water te drinken, maar een halve liter lukt me wel en als ik echt mijn best doe zelfs een liter. Voor veel mensen peanuts, voor mij meer dan een schouderklopje waard.