Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Met deze simpele tips verhoog je je metabolisme én verlies je meer gewicht

doorNele Annemansop 12/12/2019

Dé manier om gewicht te verliezen is eenvoudig: meer calorieën verbranden dan je verbruikt. Of tenminste, het lijkt simpel. We hoeven je vast niet meer te vertellen dat de strijd met de weegschaal in werkelijkheid net iets minder makkelijk verloopt. Gelukkig vonden wij deze vijf tips die jouw metabolisme en je gewichtsverlies meteen een boost geven. Geen dank!

1. Beweeg meer

De beste manier om je metabolisme én je calorieverbranding te verhogen? Meer bewegen! Van een stevige wandeling tot tuinieren of een intensieve work-out: alles is goed, zolang je maar genoeg uit je zetel komt. Iets nodig om ervoor te zorgen dat je heel de dag door meer calorieën verbrandt? Investeer dan in een stappenteller. Geen idee hoe je ooit aan die 10.000 stappen raakt? Loop bijvoorbeeld tot aan de bureau van je collega in plaats van te mailen, wandel rond terwijl je belt of maak een wandeling tijdens de lunch. Vergeet ook niet dat beweging zich niet beperkt tot stappen alleen. Als je fiets, tuiniert, kookt of gaat shoppen ben je ook in beweging.

2. Train je spieren

Hoe meer spieren je hebt, hoe meer je verbrandt. Een spier verbrandt immers meer calorieën in rust dan vet. Bovendien verlies je naast vet ook spieren als je aan het afvallen bent, waardoor je rustmetabolisme vertraagt. Door spieren op te bouwen terwijl je afvalt, voorkom je dat je metabolisme vertraagt. Probeer daarom twee keer per week aan krachttraining te doen en zorg ervoor dat je je op verschillende spiergroepen focust, en bijvoorbeeld niet alleen op je buik-, bil- of armspieren.

3. Eet meer eiwitten

Je lichaam verbrandt 10 procent van je dagelijkse calorie-inname door calorieën te verteren. Met andere woorden: als je 2.000 calorieën per dag eet, verbrand je er 200 alleen door voedsel te verteren. En sommige voedingstoffen zoals eiwitten hebben veel meer energie nodig om te verteren dan andere zoals koolhydraten of vetten. Bovendien zorgen eiwitten er ook voor dat je je spieren behoudt en dat ze sneller groeien. Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit per dag nodig. Als je dus bijvoorbeeld 70 kilo weegt, komt dat neer op 56 gram eiwit.

4. Blijf gehydrateerd

Een van de makkelijkste manieren om je metabolisme op peil te houden, is door gehydrateerd te blijven. Als je uitgedroogd bent, werken je organen, waaronder je lever, minder efficiënt waardoor je metabolisme vertraagt. Probeer daarom elke dag minstens 8 tot 10 glazen water te drinken.

5. Spice it up

Door pikante voeding te eten verbrand je niet alleen je tong, maar ook meer calorieën. Capsaïcine, het hoofdbestanddeel van chilipepers, kan je hartslag verhogen en je bloeddruk verlagen, waardoor je meer calorieën verbrandt in rust. Bovendien zou pikante voeding ook helpen om buikvet te verminderen, kortom: de ideale aanvulling op je dieet.