Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Metaalsmaak in je mond? Dit is misschien de reden

doorNele Annemansop 05/06/2017

Er zijn een aantal onschuldige verklaringen voor een metaalsmaak in je mond, maar in zeldzame gevallen kan het ook op iets ernstigers wijzen. Wij sommen de oorzaken ervan graag even voor je op.

Een metaalsmaak in je mond is meestal niets ernstigs. Zo kunnen luchtweginfecties zoals bij een verkoudheid of sinusitis, je smaak veranderen. Meestal gaat de smaak dan ook gewoon weer weg zodra je genezen bent. Merk je het eerder op als je iets specifieks eet zoals schaaldieren of noten? Dan ben je misschien overgevoelig aan een bepaald voedselmiddel en neem je het best contact op met je arts. Nog een andere mogelijkheid is zwangerschap. Veel vrouwen merken veranderingen in hun smaak op als ze zwanger zijn. Ook multivitaminen die zware metalen bevatten (zoals koper of zink), antibiotica en bepaalde geneesmiddelen voor de bloeddruk, glaucoom en osteoporose kunnen een metaalsmaak in je mond veroorzaken.

Meestal is de smaak dus eerder tijdelijk, maar als hij lang aanhoudt of je vindt hem vervelend, neem dan contact op met je arts.

In zeldzame gevallen wordt een metaalsmaak geassocieerd met neurologische aandoeningen (zoals dementie), lever- of nierproblemen of ongediagnosticeerde diabetes. Toch komt dat maar heel zelden voor, en gaat de smaak dan meestal gepaard met andere symptomen.