Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Minder eten helpt je niet om af te vallen (maar dit wel!)

doorNele Annemansop 30/03/2020

Toegegeven: ook wij gooiden het al vaak op het calorieën tellen om af te vallen. Toch gaan er meer en meer stemmen op dat niet hoeveel je eet, maar vooral wat je eet belangrijk is voor gewichtsverlies. En die stelling wordt nu bevestigd door een nieuwe studie.

Voor de studie, die gepubliceerd werd in het gerenommeerde tijdschrift Journal of the American Medical Association, werden meer dan zeshonderd deelnemers onderzocht. Die moesten zich, in tegenstelling tot vele andere onderzoeken, niet aan een beperkend dieet houden. Wat ze wel moesten doen was zoveel onbewerkte voedingsmiddelen consumeren als ze nodig hadden om zich verzadigd te voelen. Daarnaast kregen ze een gepersonaliseerd voedingsschema en werden ze een jaar lang gevolgd.

Wat bleek? De mensen die het meest gewicht verloren, waren degenen die vooral groenten en onbewerkte voeding aten, en toegevoegde suiker, bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde granen vermeden. Maar vooral: ze maakten zich geen zorgen over het tellen van calorieën of portiegroottes. Kortom, de kwaliteit van je voeding is belangrijker dan de kwantiteit als je wil afvallen. En daar zijn wij blij om!