Moeite met afvallen? Deze 5 factoren bepalen hoe snel je gewicht verliest

doorNele Annemansop 13/08/2020

Nu het volop zomert willen we er allemaal net dat tikkeltje slanker en beter uitzien in ons nieuwe jurkje. Maar heb jij ook de indruk dat je die overgebleven winterkilo's maar moeilijk kwijtraakt? Misschien is een van deze vijf redenen wel de schuldige.

Als je kampt met wat extra kilootjes en rolletjes die je liever kwijt dan rijk bent, is het belangrijk om een realistisch doel te stellen. Het is immers onmogelijk om 10 of zelfs 3 kilogram per week te verliezen. Duurzaam gewichtsverlies kost tijd en moeite, dus het stellen van kleine realistische doelen zal je helpen teleurstelling te voorkomen. Richt je bijvoorbeeld liever op het verliezen van telkens een kilogram in plaats van twintig. Daarna richt je je op de volgende, want succes voedt succes. En hoe meer succes je boekt, hoe groter de kans dat je gemotiveerd blijft. Maar wat betekent dat nu voor jou? Hoe snel mag je succes verwachten? Wel, niemand verliest op hetzelfde tempo gewicht. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van alle dingen die een invloed kunnen hebben op je gewichtsverlies, dingen waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt als je in allerijl een sportabonnement koopt en je koelkast vult met gezonde voeding.

Dus voordat je jezelf een bepaald streefgewicht oplegt, weet dat deze factoren een rol kunnen spelen in of en hoe snel je gewicht verliest.

1. Hoeveel gewicht je moet verliezen

Je verliest sneller gewicht als je meer gewicht moet verliezen. ‘Hoe zwaarder je bent, hoe meer energie je lichaam nodig heeft om het laten functioneren waardoor je op een natuurlijke manier meer calorieën verbrandt’, zegt Gans. Daarom verlies je vaak aan het begin van een dieet meer gewicht. ‘Doe je verder en hou je je aan je plan voor een langere periode, gaan de veranderingen van dag tot dag minder groot zijn’, aldus Bonnie Taub-Dix van BetterThanDieting.com en auteur van het boek ‘Read It Before You Eat It!’. 'Dat komt omdat je met een paar gezonde aanpassingen in het begin veel resultaat boekt. Maar eenmaal je al wat afgevallen bent en veel gezonde veranderingen doorgevoerd hebt, moet je blijven zoeken naar manieren om op dat elan verder te gaan.'

2. Hoeveel calorieën je minder eet

Het is niet nodig om drastisch in je aantal calorieën te snoeien als je wil afvallen. ‘Het is een misvatting dat je sneller gewicht verliest als je calorieën beperkt’, vertelt Amy Lee, hoofd medische dienst bij Lindora Medical Weight Corporation en hoofd van voeding bij Nicific. ‘Minder calorieën eten helpt om af te vallen, maar langdurig het juiste type calorieën beperken kan ervoor zorgen dat je het verkeerde gewicht verliest, namelijk het vetvrije spiergewicht. Probeer daarom vooral calorieën uit eenvoudige en geraffineerde suikers te beperken. Dat is de beste manier om vet en geen spieren te verliezen.’

Je calorieën op een langzame manier inperken is ook veel realistischer. ‘Een langzamer proces helpt je sneller aan je nieuwe eetpatroon gewoon te worden en het vervolgens vol te houden’, zegt Taub-Dix. Eet daarom nooit minder dan 1.200 calorieën per dag en richt je op een gewichtsverlies van een halve kilogram per week.

3. Hoeveel lichaamsbeweging realistisch is voor jou

Je moet meer calorieën verbranden dan je verbruikt om af te vallen. Dat betekent dat lichaamsbeweging en gewichtsverlies hand in hand gaan. 'Eet je minder, maar beweeg je nauwelijks kan het zijn dat je geen resultaten ziet omdat je lichaam dan overgaat in overlevingsmodus en de calorieën die je opneemt opslaat als vet’, zegt Taub-Dix. 'Beweeg je daarentegen veel, maar let je niet op je voeding, kan je je misschien wel sterker en beter voelen maar val je niet noodzakelijk af.'

Maar je hoeft jezelf ook niet af te peigeren in de fitness. Mensen die gematigd sporten verbranden evenveel energie omdat lichamen zich aanpassen aan verschillende niveaus van lichaamsbeweging, althans volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift ‘Current Biology’. Streef ernaar om elke week minstens 150 minuten te sporten aan een matige intensiteit en twee keer aan krachttraining te doen.

4. Of je watergewicht vasthoudt

Wat je eet kan een invloed hebben op hoeveel vocht je lichaam vasthoudt. ‘Zout fungeert als een magneet voor water. Het houdt het vast en veroorzaakt vaak gezwollen vingers en enkels’, vertelt Taub-Dix. ‘Ook koolhydraten kunnen bij sommige mensen een opgeblazen gevoel veroorzaken. Als je die dingen schrapt uit je dieet, zal je een snelle daling zien op de weegschaal.’ Hoeveel vocht je vasthoudt, heeft dus ook een grote invloed op het cijfer op de weegschaal. Uiteraard is het niet evident om te weten komen of je dan daadwerkelijk vocht of vet kwijt bent geraakt. Daarom raadt Taub-Dix aan om niet te veel op de weegschaal te staan en vooral te focussen op hoe je je voelt.

5. Hoe je slaapschema eruitziet

Als je alles goed doet, maar nog altijd weinig resultaat ziet is je nachtelijke situatie misschien de schuldige waarom je geen gewicht verliest. ‘Mensen die weinig slapen, maken meer stresshormoon aan waardoor ontstekingen in het lichaam kunnen ontstaan die bijdragen aan chronische aandoeningen zoals hypertensie en diabetes.’

Daarnaast hebben onderzoekers ontdekt dat mensen die slechts 5,5 uur slapen per nacht meer lichaamsvet hebben dan mensen die aan 8,5 uur slaap per nacht komen. Een slaaptekort maakt het ook moeilijker om gezonde keuzes te maken. ‘Onderzoek heeft aangetoond dat onvoldoende slaap je verlangen naar voeding met veel calorieën doet toenemen omdat er geknoeid wordt met de hormonen die je honger- en verzadigingsgevoel reguleren’, aldus Taub-Dix.