Moet migraine als handicap beschouwd worden?

doorMelanie Goethalsop 19/05/2017

Neuroloog Gianni Franco vindt dat migraine als een handicap moet worden beschouwd. Die erkenning moet helpen om mensen te overtuigen van de nefaste effecten van een aanval. Want het blijven doorwerken bij migraine, ook al is dat bijna onmogelijk, is volgens hem een heel groot probleem.

Professor Jan Versijpt treedt zijn collega bij: 'Het is niet voor niets dat de Wereldgezondheidsorganisatie aan één dag migraine de hoogst mogelijke invaliditeitsgraad toekent: dat zet migraine op hetzelfde niveau als dementie en tetraplegie.' Maar het taboe rond de aandoening blijft: 'Migraine treft vooral de actieve bevolkingsgroep en zij willen zich vaak niet gewonnen geven: we zien dat ze bijvoorbeeld hardnekkig hun werkdag willen afwerken.'

Twintig procent van de Belgische bevolking lijdt aan migraine, maar een misschien nog veel opvallender cijfer is dat maar liefst vijftig procent van de migrainelijders een aanval verbergt op de werkvloer. Ze vrezen vaak voor onbegrip. En omdat dat onbegrip vooral ontstaat uit onwetendheid, wil de Week van Migraine het taboe rond de onzichtbare aandoening helpen doorbreken.

De week van de migraine loopt nog tot zaterdag 20 mei in de Belgische apotheek. Migrainelijders kunnen er terecht voor een informatieve brochure, een migrainetest en –dagboek.