Moeten energiedranken verboden worden voor jongeren? Mail ons!

doorAnn Willemsop 12/06/2017

Mogen jongeren onder de 16 nog energiedrankjes drinken? Alsmaar meer experts pleiten voor een verbod, want de invloed van zo’n drankjes op de gezondheid is niet te onderschatten.

Drinkt jouw minderjarige zoon of dochter weleens een energiedrank? Hij of zij is niet alleen, zo blijkt uit onderzoek. Kinderarts Thierry Devreker bevroeg 1260 jongeren tussen 12 en 18 jaar. Wat bleek?

• 60% van de jongeren drinkt energiedranken

• 18% drinkt dagelijks energiedranken

• bijna 1% drinkt tot 3 eenheden per dag

• 75% drinkt energiedrankjes omwille van de smaak

• 35% drinkt ze om wakker te blijven

• 9% denkt er een betere concentratie door te krijgen

De energiebron

De gezochte energieboost is het gevolg van de hoge dosis cafeïne in de drankjes. En net bij dat bestanddeel ligt het probleem. De makers van het tv-programma ‘Over eten’ gingen langs bij Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven. Volgens de professor is de aanbevolen dosis cafeïne voor een kind 2,5mg per kilogram lichaamsgewicht. Een kind van 50kg mag dus maximaal 125mg cafeïne per dag verbruiken. Maar een blik energiedrank bevat vaak meer van de opwekkende stof.

Waarom is dat een probleem?

Een te hoge dosis cafeïne kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals uitdrogingsverschijnselen en slapeloosheid, maar ook een verhoogde bloeddruk en hartritmestoornissen. En vooral die laatste kunnen fatale gevolgen hebben bij mensen met onderliggende hartproblemen. Helaas zijn die bij jongeren veelal nog niet aan het licht gekomen.

Dus klinkt de vraag alsmaar luider: moeten we onze jongeren beschermen en de verkoop van energiedranken aan al wie geen 16 is verbieden? En wat doen we dan met koffie en cola, want ook daar zit wel wat cafeïne in? Wat denken jullie? Laat het ons weten via redactie@goedgevoel.be.

Bronnen ‘Over eten’ en VIGeZ