Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

On the run: dit zijn dé hardlooptips van een sprintkampioene

doorSophie Vereyckenop 11/03/2021

Nu de eerste zonnestralen weer stilaan komen piepen, lijken die loopschoenen niet langer de marteltuigen van weleer. Je begint er zowaar misschien zelfs zin in te krijgen. Maar hoe zorg er ervoor dat je niet te snel van stapel loopt, en dat het ook na een paar keer nog leuk blijft? Nederlands sprintkampioene Naomi Sedney deelt haar tips.

#1. Sluit je aan bij een loopgroepje    
Als je moeite hebt met beginnen hardlopen, kan het helpen om je aan te sluiten bij een loopgroepje. Op die manier heb je leuke mensen om mee te lopen. Soms is er zelfs een trainer of coach die de opbouw verzorgt. Bovendien is het ook gewoon gezelliger en makkelijker om met een groep te lopen. Extra voordeel: door de sociale druk zal je minder vaak een training missen!

#2. Goed plannen, routine opbouwen en een doel stellen
Het kiezen van een vast moment voor je looprondje is dé manier om vol te houden. Bijvoorbeeld, elke dinsdag- en donderdagavond of in je lunchpauze samen met een collega. Zo wordt het voor je lichaam een gewoonte en zal je merken dat je jezelf na een tijdje niet eens meer moet pushen om die loopschoenen aan te trekken. Wat ook goed werkt? Doelen stellen. Schrijf je alvast in voor een wedstrijd over een paar maanden of spreek met jezelf af dat je binnen een bepaalde periode een zekere afstand of tijd moet kunnen neerzetten.

 #3. Kies een goede locatie
Ook een mooie plek om te hardlopen kan je motivatie verhogen. Kies een mooie plek om even te rekken en strekken en geniet van het uitzicht. Zo wordt je loopje makkelijker en je training leuker.

#4. Hey DJ!      
Goede muziek kan trainen ook makkelijker maken. Het leidt af van de pijn aan het einde van je loopje, en door je muziek af te stemmen op je looptempo is het makkelijker om je ritme vast te houden. Dus download je favoriete renmuziek of hardlooplijstje en go for it!

#5. Kies de juiste schoenen 
Tot slot, vergeet vooral niet om de juiste schoenen aan te schaffen! Goede loopschoenen maken het lopen comfortabeler, gemakkelijker en kunnen blessures voorkomen. Je kan advies inwinnen bij je lokale hardloopwinkel. Zelf loop ik graag op adidas omdat de pasvorm erg goed is en de demping van een hoger niveau is dan bij andere merken, waardoor de kans op blessures erg klein is. En natuurlijk zijn de schoenen ook gewoon heel erg mooi.

Geen idee welke loopschoenen je nu zelf in huis moet halen? Wij helpen je graag een handje.