Wandelen of joggen? Ontdek hier wat het beste is voor jou
Het lijkt wel of iedereen de loopmicrobe te pakken krijgt. Kan je je zorgeloos laten meevoeren door de hype of is wandelen een veiligere weg naar een gezonder leven? Goed Gevoel zocht het voor je uit.

WANDELEN
Lief voor de lijn
* Wandelaars verbranden in dezelfde tijdspanne als joggers maar half zo veel calorieën. Als joggers en wandelaars dezelfde afstand afleggen, krimpt de kloof wel tussen hun calorieverbruik.
* Zowel bij het joggen als bij het wandelen ga je gemiddeld pas na een halfuur vet verbranden, want tijdens beide workouts wordt eerst je suikermetabolisme aangesproken. Wie overtollig vet kwijt wil, kiest dus beter voor duurtrainingen. Helaas vraagt het flink wat oefening voor je een uur ononderbroken kan joggen. Uitgebreide wandelingen zijn voor velen wel een haalbare kaart en je kan zo ook overtollig vet verbranden.
Extra tijd
Dappere stappers moeten twee keer zo veel tijd in hun workout investeren als joggers om hetzelfde resultaat te behalen.
Gezondheidsvoordelen
* Regelmatige aërobe of cardiotraining zorgt voor een waaier van gezondheidsvoordelen. De voordelen van wandelen en lopen overlappen dan ook grotendeels. Toch scoort wandelen volgens onderzoek net iets beter op het vlak van hartgezondheid.
* Getrainde joggers doen het vaak voor de runner’s high, maar ook wande- laars kunnen van een verhoogde endorfinespiegel genieten. Zo zou een wandeling van twintig minuten al een positief effect hebben op je humeur.
Risico's?
De risico's van intensief wandelen sluiten aan bij die van joggen, maar zijn minder groot. Bij het stappen otbreekt de zweeffase en houden je voeten beter contact met de grond. Deze schomme-lende beweging is minder belastend, waardoor je voeten slechts een tot twee keer je lichaamsgewicht moeten dragen. Bij het lopen moeten de voeten twee tot drie keer je lichaamsgewicht opvangen, omdat er ook momenten zijn waarop ze allebei van de grond gaan.
De juiste schoenen?
Tijdens een citytrip mag je gerust door de stad wandelen met je favoriete loopschoenen. Wie een paar keer per week voor een stevige wandeling kiest of een trektocht plant, gaat beter langs bij de speciaalzaak. Wandelaars hebben minder schokdemping nodig en kunnen voor een schoen met een stevigere zool kiezen. Vertel de verkoper ook wat je doel is, zodat hij rekening kan houden met de ondergrond en voor het gepaste zoolprofiel kan kiezen. Tip! Vergeet niet om je schoenen op tijd te vervangen. Zelfs als ze er nog niet versleten uitzien, kan je na 800 km maar beter voor een nieuw paar kiezen.
Start to...
Wekelijks een tien procent grotere afstand afleggen is voor wandelaars een veilige marge. Zo kan je ook beginnen met een wandeltraining en oefenen tot je klaar bent om te joggen. Bouw zo op tot je de gewenste afstand bereikt hebten het volume van je training goed zit. Verhoog daarna pas de intensiteit door de snelheid op te drijven.
JOGGEN
Lief voor de lijn?
* Dat lopers meer calorieën verbran-den ligt voor de hand: hoe hoger je snelheid, hoe sneller ze eraf vliegen. Studies tonen aan dat zelfs wanneer joggers en wandelaars evenveel calorieën verbranden, lopers toch vaak slanker zijn. De precieze oorzaak daarvan werd nog niet achterhaald, al suggereert recent onderzoek dat hardlopen de aanmaak van peptide YY, een hormoon dat de eetlust onderdrukt, stimuleert en dus honger stilt.
Extra tijd
Dankzij de hoge intensiteit en het aanzienlijke calorieverbruik krijg je na een halfuurtje al het gevoel dat je goed gesport hebt. Die efficiëntie van lopen is voor de meesten een belangrijk pluspunt.
Gezondheidsvoordelen?
* Voldoende sporten (zoals lopen) versterkt het immuunsysteem. Daarnaast genieten zowel wandelaars als joggers van een betere nachtrust en hebben ze minder last van stress.
* Cardiotraining verkleint het risico op darmkanker en reduceert bij vrouwen de kans om borstkanker te ontwikkelen of te hervallen. Ook het risico op type 2- diabetes en een te hoge cholesterol of bloeddruk daalt.
Risico's
* De kans op blessures verhoogt naarmate je snelheid toeneemt. Hardlopen leidt dus makkelijker tot kwetsuren dan wandelen.Joggen oefent meer druk uit op de gewrichten en dat vraagt om extra voorzichtigheid. Bouw daarom geleidelijk op en gun je lichaam voldoende rust. Wanneer intensieve trainingen elkaar te snel opvolgen, raakt jelichaam uit balans. Daarom moeten vooral joggers opletten voor decompensatie of overtraining.
* Ook het bekken van joggers krijgt het hard te verduren. Wie loopt balanceert voortdurend op één been en als de middelste bilspier niet genoeg getraind is, kunnen overbelastingsletsels aan het bekken de kop opsteken.
De juiste schoenen?
Bij de aankoop van een schoen is vooral de contrefort, de versteviging rond de hiel, belangrijk. Zeker voor joggers die na de zweeffase vaak landen op de hiel, moet die voldoende steun voorzien. Daarnaast moet je sportschoenen ook kunnen plooien ter hoogte van de grote teen. Zo zal je voet niet te ver naar binnen klikken en garandeer jeeen goede voetafwikkeling. Welke sportschoen bij je past, hangt ook af van de breedte en de hoogte van je voet. Probeer daarom verschillende merken en kies indien nodig voor een corrigerend paar. Vervang ook je loopschoenen na 800 km.
Start to...
Wie vroeger gesport heeft, kan perfect beginnen met Start to Run. Voor wie pasop latere leeftijd voor het eerst aan z’n
conditie wil werken, kan dat schema echter iets te snel gaan. Elke week tien procent meer afstand afleggen is dan een goed idee. Loop je de eerste trainingsweek 3 x 1 km? Ga dan de volgende week voor rondjes van 1,1 km.