Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Opgeblazen gevoel? Zo verbeter je je spijsvertering

doorNele Annemansop 16/02/2017

Je herkent het vast wel: dat vervelende opgeblazen gevoel waardoor je je helemaal miserabel voelt. Wie schieten je te hulp met zeven trucjes die je spijsvertering verbeteren en een opgeblazen gevoel voorkomen.


1. Begin je dag op de juiste manier
Drink voordat je je eerste kopje koffie opslurpt, een glas warm water met het sap van een halve citroen. Dat stimuleert je spijsvertering en versterkt het maagzuur waardoor je eten sneller verteert en je een opgeblazen gevoel vermijdt. Ben je het vergeten? Volgens diëtisten mag je het ook op een ander tijdstip drinken, met hetzelfde resultaat.

2. Blijf (op de juiste manier) gehydrateerd
Inmiddels weet je wel al dat water drinken belangrijk is voor je algehele gezondheid en spijsvertering. Maar wist je ook dat er een juiste manier bestaat om gehydrateerd te blijven? In plaats van grote hoeveelheden water, die soms kunnen leiden tot een nog meer opgeblazen gevoel, is het beter heel de dag door dezelfde hoeveelheid water te drinken.

3. Eet voeding met een hoog watergehalte
Zoals we al zeiden, is hydratie een must voor een goede spijsvertering. Maar de hele dag water drinken is niet de enige manier. Voedsel met een hoog watergehalte zoals watermeloen, komkommer en ananas hebben hetzelfde effect als nippen aan water.

4. Eet bananen
Bananen zijn rijk aan vitamine B6, magnesium en kalium die ervoor zorgen dat je minder vocht vasthoudt en je je dus ook minder opgeblazen voelt.

5. Eet langzaam
Als je je volledige maaltijd in drie minuten naar binnen schrokt, slik je ook veel lucht in waardoor je je opgeblazen kan voelen. Kauw dus langzaam en leg je vork tussen elke hap neer. En nu je toch bezig bent, laat die kauwgum aan de kant staan want die veroorzaakt een gelijkaardig effect.

6. Doe een beetje yoga
Bij yogaposes worden je organen zachtjes gemasseerd waardoor je spijsvertering in gang wordt gezet. Bovendien heeft de typische buikademhaling van yoga een positieve invloed op je maag waardoor die meer ontspant.

7. Geef jezelf een buikmassage
Uit een Zweedse studie blijkt dat een buikmassage je bloedstroom verhoogt, je spieren kalmeert, je opgeblazen gevoel vermindert en wonderen verricht tegen krampen. Hier lees je hoe je jezelf op de juiste manier een buikmassage geeft.