Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Plandelen is de nieuwe sporttrend die ook goed is voor het milieu

doorLiesbeth De Corteop 02/04/2021

Vergeet padel of mindfull boksen. De lente is in het land en dat komt met een nieuwe fitnesstrend: plandelen. Misschien heb je ’t al een keer gedaan zonder dat je het wist? Deze sport komt overgewaaid uit het Scandinavië en zet mensen aan om te wandelen én zwerfvuil op te rapen. Dat is dus niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor een nettere straat.

De lente is in het land. Volgende week halen we zelfs temperaturen tot 20 graden. Het liefst zouden we daarvan profiteren vanop een terrasje, maar helaas. Wel kunnen we de natuur intrekken en een frisse neus halen. En dat treft, want er dringt zich een nieuwe outdoortrend op: plandelen. 

“Het is een samentrekking van ‘wandelen’ en het Zweedse woord ‘plocka’, wat ‘verzamelen’ betekent”, zegt Mooimakers, een organisatie die strijdt tegen zwerfvuil en sluikstorten. Met andere woorden, je trekt je sportschoenen aan en gaat een blokje om, op straat, in een park of een bos. Maar onderweg raap je ook afval op en neem je het mee. Wandelen met een milieuvriendelijke update dus. 

300 calorieën

Op zich niets nieuws onder de zon. Het is de meer toegankelijke vorm van ploggen, waarbij je tijdens een looptraining een vuilniszak meeneemt en afval verzamelt. Toch brengt ook plandelen best wat gezondheidsvoordelen met zich mee, klinkt het bij Mooimakers. “Naast het ontspannende karakter en de positieve invloed op onze bloeddruk en nachtrust, helpt regelmatig het blokje om wandelen ook om een conditie op te bouwen. Het vergroot namelijk het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Een uurtje wandelen volstaat ook al snel om 300 calorieën te verbranden.”

“Het is een leuke manier om elkaar te leren kennen, meer buitenlucht en beweging te krijgen en de buurt een beetje schoon te houden”, zei Rolien Bousema (56) eerder tegen onze collega’s van het AD. “Wat wij doen kun je zien als een druppel op een gloeiende plaat, maar als iedereen elke dag een stuk plastic zou oprapen, zou dat al veel schelen. Ik geloof dat je vanuit het kleine het grote kunt doen. En op deze manier is het ook nog gezellig.”

“Opruimen op straat is ook opruimen in je hoofd”, meent Annelies Nieuwenhuizen (54). Ze noemt plandelen ‘een goeie hobby’. “Ik heb niet de illusie dat ik er de wereld mee verbeter, maar hopelijk zetten we mensen aan het denken over wat ze weggooien. En misschien inspireren we anderen om hetzelfde te doen.”

De juiste techniek

Zin om het ook eens te proberen? In dat geval raadt Mooimakers aan om de plandel-squattechniek toe te passen. Deze houding is naar verluidt minder belastend voor de rug. 

Stap 1: zet je voeten op heupbreedte.

Stap 2: steek je billen naar achter.

Stap 3: Je rug komt gestrekt naar voor vanuit de heupen.

Stap 4: Zak door je knieën naar de grond om het zwerfvuil op te rapen terwijl je knieën achter je tenen blijven.

Tot slot: vergeet geen rugzak, plastic zak, handschoenen en handgel mee te nemen voor onderweg.