'Plogging' is de nieuwste Zweedse fitnesstrend (én wij vinden hem geweldig)

doorNele Annemansop 13/03/2018

Eerst gaven ze ons de beste koffiepauze ooit, daarna leerden ze ons de kunst van een gebalanceerd en gelukkig leven en nu laten die slimme Zweden ons kennismaken met ‘plogging’: een fitnesstrend die niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor het milieu.

Vergeet fika en hygge, dit voorjaar wagen we ons allemaal aan de nieuwste Zweedse sporthype ’plogging’. Bij 'Plogging', dat een samenvoeging is van de woorden ‘jogging’ en ‘plocka upp’, Zweeds is voor oprapen, combineer je joggen met afval oprapen.

Geïntrigeerd? Om te beginnen met ‘plogging’, ga je lopen zoals je normaal doet, maar neem je ook plastic zak mee. Regelmatig stop je om het vuilnis op te rapen (het liefst tijdens het squatten om je calorieverbranding te verhogen) zodat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu. Met de #plogging kan je op Instagram de fitnessrage in actie te zien.

Toch help je niet alleen de planeet een handje, ook je conditie vaart er wel bij. ‘Net zoals bij een intervaltraining wordt bij ‘plogging’ hardlopen afgewisseld met oefeningen zoals lunges en squats’, legt de Zweedse voedingsdeskundige Frida Harju-Westman uit. ‘Intervaltraining verhoogt je uithoudingsvermogen en zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt tijdens en na de training dan bij het gewone joggen.’

Volgens de Zweedse gezondheidsapp Lifesum verbrand je gemiddeld 288 calorieën per halfuur met ‘plogging’. Bonus: na dat harde werk kan je met hartelust genieten van die overheerlijke Zweedse balletjes of kaneelbollen. Wij haalden onze loopschoenen alvast al onder het stof vandaan!