Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Rust in beweging: deze zensporten hebben niets dan gezondheidsvoordelen

doorRedactieop 15/09/2021

Dat sporten goed is voor je lijf, staat buiten kijf. Maar wist je al dat bewegen ook mentaal enorme voordelen heeft? Al helemaal als je aan zensporten doet. Die leveren je -naast een betere conditie- minder stress, een slimmere grijze massa, een beter humeur én een hogere productiviteit op. Om er slechts enkele te noemen.

Yoga
Het is de moeder van alle zensporten. Yoga – dat zoveel betekent als ‘verbinden’ – verbetert de connectie tussen lichaam en geest door te focussen op de binnenkant. De houdingen die in elkaar overvloeien helpen je om weer te voelen hoe je lichaam beweegt, terwijl de langzame, beheerste ademhaling de rust doet neerdalen.

Pilates
Pilates is iets meer gericht op spierversteviging en iets minder op spiritualiteit. De nadruk ligt op het ontwikkelen van kracht en het controleren van het lichaam, al blijft het meditatieve karakter – dankzij de nadruk op de juiste ademhaling – wel aanwezig.

Tai chi
Hoewel de meesten tai chi kennen als een vechtsport, is het een enorm ontspannende bewegingsvorm. In feite is het een vloeiende reeks cirkelvormige bewegingen die zeer traag uitgevoerd worden. Ademhaling is belangrijk, maar niet noodzakelijk gekoppeld aan de beweging.

Rugschool
Bij rugschool keer je terug naar de basics van bewegen. Door stil te staan bij je houding, hoe je zit en beweegt, en door gericht verzwakte spieren aan te pakken leer je je lichaam beter kennen en ­beheersen.

Hardlopen
Joggen kan een zensport zijn, op voorwaarde dat je het traag en gecontroleerd doet. Hou je ritme en hartslag laag en probeer langzaam adem te halen, liefst door de neus want dat brengt het lichaam meer tot rust. 

Fietsen
Vergeet de klikschoenen (maar niet je fietshelm) en trek zonder sporthorloge en zonder doel de baan op. Kijk naar de natuur rondom je, neem alles in je op. Kies voor een tempo waarin je nog (op een veilige manier) aandacht kan hebben voor de omgeving.

Wandelen
Het is de meest onderschatte sport, en volledig onterecht. Door de repetitieve beweging is wandelen uitermate ontspannend, al helemaal omdat je het per definitie in de natuur doet.

Meer lezen over hoe zensport jouw gezondheid beïnvloedt? Dat kan in ons oktobernummer, dat nu in de winkel ligt!