Samen gezonder door het leven? Relatietherapeute Sarah en personal trainer Gudrun geven tips voor koppels
Met je partner deel je lief en leed. Maar blijkbaar ook je gezondheid en levensduur, blijkt uit onderzoek. Wil je op de trein stappen richting een gezonder leven, maar koop je liefst een duoticket? Relatietherapeute Sarah Hertens geeft tips om het gesprek aan te gaan met je partner, personal trainer Gudrun Hespel om jullie voornemens waar te maken. “Langetermijnprojecten zorgen voor een verfrissende dynamiek in een relatie.”

Sla jij wel eens een rondje joggen over omdat je partner ‘s avonds liever in de zetel hangt? Of drinken jullie elke avond een glas wijn bij het avondeten, een gewoonte die er door de jaren heen ingeslopen is? Wetenschappers analyseerden het gedrag van meer dan 30.000 heteroseksuele, getrouwde koppels uit Japan en Nederland, en stelden een verband tussen de levensstijl van de partners vast. Je neemt met andere woorden, al dan niet onbewust, elkaars gewoonten over, en dat kan je eigen gezondheid behoorlijk beïnvloeden.
“Aangezien koppels die samenwonen veel van hun vrije tijd, maaltijden en bewegingsgewoonten delen, delen ze ook hun gezondheid en levensduur”, vertelt Naoki Nakaya, een van de onderzoekers. Met andere woorden: rookt en drinkt je partner veel en is hij of zij verknocht aan fastfood, dan is de kans groot dat jij dit langzamerhand ook meer en meer gaat doen. Al kan je het ook omdraaien en het van de positieve kant bekijken: gooi je het over een gezondere boeg, dan zullen zowel jij als je partner daar de vruchten van plukken.
Not done: dwingen
Voor personal trainer en psychologe Gudrun Hespel zijn de onderzoeksresultaten geen verrassing. “De praktijk leert me dat je het gerust ook breder mag trekken”, vertelt ze. “Het is niet alleen je partner, iedereen met wie je dag in dag uit nauw samenleeft, heeft een grote invloed op je gedrag. Als jij gezonder door het leven wil gaan en je huisgenoot zweert bij ijs als dessert, dan moet je elke dag opnieuw actief de beslissing te nemen om van die lekkernij af te blijven. Het aantal keer dat je in de verleiding komt, blijft zo gigantisch.”
Precies daarom is het een goed idee om van die gezonde levensstijl een gezamenlijk doel te maken. Maar hoe breng je dat aan bij je partner, zonder op de tenen te trappen? “Wat alvast zeker niet werkt: je partner dwingen om mee de stap te zetten naar een gezonder leven”, weet relatietherapeute Sarah Hertens. “Zeker als je vindt dat je partner enkele erg ongezonde gewoontes heeft, zoals roken of te veel alcohol drinken. Als je dan te aanvallend communiceert, kan het ontaarden in een discussie. Je partner zal het niet fijn vinden om gewezen te worden op die pijnpunten.”
Water bij de wijn
Maar wat werkt dan wel? “Om te vermijden dat je je partner in een hoekje duwt, is het belangrijk dat je spreekt vanuit jezelf en vanuit je eigen bezorgdheid”, tipt de relatietherapeute. “Geef aan wat jij belangrijk vindt, benoem je doelen, en vraag hoe je partner daartegenover staat. Laat je partner uitspreken, overleg in alle rust en zoek op die manier naar een consensus. Op welke vlakken kan je water bij de wijn doen, zodat jullie aan elkaars wensen tegemoetkomen? Het uiteindelijke plan zal misschien niet helemaal zijn zoals jij aanvankelijk voor ogen had, maar bekijk het van de goede kant: het is een project waar jullie allebei helemaal achter staan en dus ook met zijn tweetjes volledig voor gaan.”
“Los van een gezonde levensstijl, vind ik het een goede zaak dat koppels samen naar iets streven”, geeft Sarah Hertens ook mee. “Langetermijnprojecten zorgen voor een verfrissende dynamiek in je relatie. Met gemeenschappelijke doelen groei je dichter naar elkaar toe.”
“Ik denk niet dat je mag verwachten dat je partner precies hetzelfde wordt als jij”, vult Gudrun Hespel aan. “Ik ben bijvoorbeeld zelf heel sportief, en vormde ooit een koppel met iemand die niet zo dol op sporten was. Wanneer ik ‘s avonds besloten had om niet mee uit te gaan omdat ik de volgende ochtend fris wilde zijn voor mijn looptocht, fronste hij weleens de wenkbrauwen. Maar wanneer ik dan rustig uitlegde dat sporten niet alleen belangrijk is voor mijn fysieke maar ook mijn mentale welzijn, begreep hij dat. Communicatie is inderdaad de sleutel.”
De grijze zone
Of je je nu samen met je partner of op je eentje voorneemt om een gezondere levensstijl te omarmen, er schuilt één groot gevaar achter het maken van voornemens. Gudrun Hespel: “Te ambitieus zijn. Dat is helaas een veelgemaakte fout aan het begin van elk nieuw jaar. Suiker bannen, elke dag sporten, vroeger opstaan, meer groenten en fruit eten... We willen alles tegelijk doen en laten maar weinig ruimte voor slippertjes.”
We bekijken goede voornemens kortom te zwart-wit. “Hoe hoger jullie de lat leggen, hoe groter de kans op falen. Wat je voornemens betreft, hoeven jullie helemaal geen nultolerantie te hanteren. Maak ruimte voor de grijze zone. Drinken jullie normaal gezien elke dag een glas wijn? Stop dan bijvoorbeeld door de week, maar gun jezelf in het weekend wél nog een glaasje.”
Stapje per stapje
Die stapsgewijze aanpak kan je nog verder doortrekken, tipt de personal trainer: begin met één nieuwe gezonde gewoonte, en voeg er na verloop van tijd nog eentje toe. “Zo vermijden jullie dat je al snel de handdoek in de ring gooit. Begin bijvoorbeeld met elke dag een halfuur vroeger opstaan om alvast wat te bewegen. Wen eerst aan dat nieuwe ritme. Maak vervolgens ook in het weekend tijd om bewuster boodschappen te doen en te mealpreppen, zodat jullie je door de week niet laten vangen aan calorierijke comfortfood.”
Hoelang het duurt voor je je een nieuwe gewoonte eigen hebt gemaakt, is volgens Gudrun erg persoonlijk. “Uit het ene onderzoek blijkt dat twintig dagen voldoende is, andere onderzoeken zeggen dan weer dat je dertig dagen nodig hebt. Maar het gaat er vooral om dat jullie je buikgevoel volgen: wanneer voelt een nieuwe gewoonte natuurlijk aan? Kost ze jullie weinig tot geen moeite, dan zijn jullie klaar voor de volgende stap.”
Belangrijke pijlers
Zijn jij en je partner gemotiveerd om erin te vliegen, maar weet je niet waar te beginnen? Gudrun Hespel zet de bouwstenen voor een goede gezondheid nog even op een rijtje. “Opgepast, ik ga zo een open deur intrappen”, lacht ze. “Maar het is niet omdat vrijwel iedereen deze tips kent, dat iedereen ze ook toepast.”
Met voldoende beweging zetten jullie al een stap - letterlijk! - in de juiste richting. “Een halfuurtje per dag is een mooi streefdoel. Dat kan een wandeling zijn, een yogasessie maar ook een work-out, thuis of in de sportclub”, aldus Gudrun. “Wissel ook werk en ontspanning voldoende af: de boog kan niet altijd gespannen staan. Daarnaast doen ook twee porties groenten en twee stukken fruit per dag wonderen. Halen jullie daarbovenop zo veel mogelijke natuurlijke, onbewerkte en verse producten in huis en mijden jij en je partner (te veel) alcohol en frisdrank, dan vinken jullie alle belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid af.”