Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Schildklierproblemen? Zo herken je ze

doorSarah Van De Vijverop 17/05/2017

Schildklierstoornissen komen steeds vaker voor en de symptomen worden dikwijls over het hoofd gezien. Vooral vrouwen letter beter op want zij hebben tien keer meer kans op schildklierproblemen dan mannen. Vanaf de leeftijd van 35 jaar ligt dat cijfer nog hoger. Wees voorbereid zodat je de signalen tijdig kan opmerken.


Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom we een schildklier hebben. Het kleine vlindervormige orgaantje in de hals maakt hormonen aan die onder andere je lichaamstemperatuur, je metabolisme en je hartslag reguleren. Wanneer je schildklier te snel of te traag werkt, kan dat voor problemen zorgen. De echte oorzaak voor een schildklierstoornis is niet helemaal gekend. Je genen spelen een rol, maar het orgaan ontspoort evengoed door een zwangerschap of overmatige stress.

Schildklierinsufficiëntie/ hypothyreoïdie
Als je schildklierinsufficiëntie hebt, maakt je schilklier te weinig hormonen aan en werkt ze dus te traag. Als je één van de volgende symptomen hebt, negeer ze dan zeker niet.

• Vermoeidheid
Loop je al een tijdje op je laatste benen en staat je energiepeil onder nul? Maak je niet meteen grote zorgen, soms is een welverdiende vakantie de oplossing. Maar spijtig genoeg is vermoeidheid ook dé indicatie van schildklierinsufficiëntie. Op dat moment maakt het orgaan te weinig hormonen aan, waardoor je spieren niet meewillen en je steeds moe bent, ook na een goede nachtrust. Daarnaast zijn pijn in de spieren of tintelingen in je ledematen mogelijk signalen.

• Depressiviteit
Je schildklier kan ook een impact hebben op je gemoedstoestand. Bij een tekort aan hormonen leidt je gelukshormoon serotonine eronder. De kans dat je je down voelt zonder concrete aanleiding, is dan groter.

• Darmen
Heb je last van constipatie? Ook dat kan een mogelijke bijwerking zijn van hypothyreoïdie.

• Gewichtstoename
Eén van dé meest voorkomende symptomen bij een schildklier die te traag werkt, is gewichtstoename. Verandert je eetpatroon niet, maar kom je toch bij? Helpt sporten niet? Misschien ligt het wel aan je schildklier.

• Geen zin in seks
Klinkt de zin ‘vanavond niet schat’ je bekend in de oren? Een vervelende bijwerking van een te traag werkende schildklier is een laag libido. Daarnaast kan een slecht werkende schildklier ook zorgen voor een lager zelfbeeld, doordat de kilootjes sneller blijven plakken en door een tekort aan energie.

• Haaruitval
Haaruitval heeft vele oorzaken, waaronder ook schildklierinsufficiëntie. Je haar ondergaat een aantal veranderingen: het wordt droger, brozer en het valt sneller uit. Hoe dat komt? Het tekort aan hormonen verstoort de groei van je haar en laat veel haarfollikels in een winterslaap gaan, waardoor je haar verliest.

• Droge huid
Last van een droge of jeukende huid? Je schildklier is ook in dit geval vaak de schuildige. Doordat je schildklier te weinig hormonen aanmaakt heb je een trager metabolisme, waardoor de textuur van je huid kan veranderen.

• Maandstonden
Je maandstonden kunnen behoorlijk verstoord worden. Zowel als je schildklier te snel werkt, als wanneer die te traag werkt. Bij een tekort zal je hevigere maandstonden ervaren die sneller op elkaar volgen. Ook heb je meer last van krampen tijdens je regels.

• Cholesterol
Bij te weinig schildklierhormonen kan je cholesterolpeil hoger staan dan normaal. Als je ziet dat je cholesterol blijft stijgen, maak dan een afspraak met de dokter. Hypothyreoïdie kan namelijk leiden tot hartproblemen, waardoor je er best snel bij bent.

Hyperthyreoïdie
Je schildklier kan ook te snel werken en dus te veel schildklierhormonen aanmaken. In dat geval heb je last van hyperthyreoïdie. Volgende vervelende problemen kunnen dan de kop opsteken:

• Eetlust
Zie jij zwart van de honger en stopt je maag maar niet met grommen? Lijk je constant te eten, maar kom je niets bij (of val je zelfs af?)? Misschien ligt de oorzaak wel bij een overvloed aan schildklierhormonen. Een hyperactieve schildklier zorgt er namelijk voor dat je minder calorieën opneemt.

• Darmen
Je kan, zoals eerder aan bod kwam, constipatie krijgen door een tekort aan schildklierhormonen. Maar ook het tegenovergestelde is mogelijk. Vervelende diarree krijg je doordat je schildklier te snel werkt.

• Maandstonden
Bij een teveel aan schildklierhormonen zijn je maandstonden korter, liggen ze verder uit elkaar en zijn ze lichter. Voor sommigen misschien wel het enige positieve puntje aan de schildklierstoornis, al kan dit kwaaltje een behoorlijke impact hebben op het leven van vrouwen met een zwangerschapswens.

Wanneer raadpleeg je de dokter?
Als je meerdere van de symptomen hebt, maak je voor de zekerheid een afspraak met je huisarts. Aan de hand van bovenstaande signalen en een zorgvuldige bloedtest zal de arts zijn oordeel geven. Bereid je wel voor op een aantal bezoekjes aan de dokter, want de symptomen kunnen aan meerdere ziektes gelinkt worden, niet alleen aan een schildklierstoornis. Ook wanneer je schildklier vergroot of knobbelig aanvoelt aarzel je beter niet en maak je best zo snel mogelijk een afspraak bij de dokter.