Sneller leren lopen: zo doe je dat
Happy hour in je stamcafé of solden in je favoriete winkel en we zijn er als de bliksem bij, maar een rondje door het park verloopt doorgaans stuk trager. En dat willen we niet. Maar kan je sneller lopen eigenlijk trainen? En vooral: hoe dan?

Je hebt de loopkriebels te pakken gekregen, en dat alleen als is een applausje waard. De volgende stap: het aantal kilometers en je tempo de hoogte in drijven. Dat eerste is een kwestie van verder en langer lopen en komt na een aantal loopsessies vanzelf. Maar hoe haal je in godsnaam je innerlijke Speedy Gonzales boven?
1. Het juiste loopmateriaal
Natuurlijk hoef je niet meteen te investeren in een duur sporthorloge, een hartslagmeter en een paar loopschoenen dat je een maandloon kost. Maar het juiste materiaal maakt wel degelijk een groot verschil. Door ervoor te zorgen dat je comfortabel loopt, kan je de meeste blessuers makkelijk vermijden. Dat wil zeggen: niet die jogging die je sinds de lessen in lichamelijke opvoeding in het middelbaar al niet meer hebt gedragen, maar een goede loopbroek, een gemakkelijke T-shirt waar je niet te veel in zweet en natuurlijk: goede loopschoenen. Hardlopen is niet altijd even leuk, maar je kan wél zorgen dat je er altijd leuk uitziet. En dat is toch ook al iets.
2. Billen boven
Wie dacht dat vooral de bovenbenen verantwoordelijk zijn voor je looppas, heeft het mis. Doordat de meeste mensen hun dagen tegenwoordig op hun achterste doorbrengen zijn onze musculus gluteus (ook wel: de billen) een beetje lui geworden. En net die spieren spelen ook een rol in onze loopsnelheid. Daarom is het belangrijk om die bilspieren af en toe aan het werk te zetten. Een eenvoudige oefening: doe een kleine weerstandsband rond beide enkels, zak zachtjes door je knieën tot in squatpositie en doe om de beurt tien stappen naar rechts en tien stappen naar links. Ook lunges en bridges zijn goede oefeningen om je billen in brand te zetten.
3. Doe aan intervaltraining
Soms moet je het niet moeilijker maken dan het is: wie sneller wil lopen, moet sneller lopen. Eureka. Natuurlijk hou je dat geen uren aan een stuk vol, dus daarom is het belangrijk om die snelheidssessies te beperken tot korte intervallen. Bijvoorbeeld: sprint 30 seconden zo snel je kan, en neem vervolgens een minuut rust door traag te lopen of zelfs te wandelen. DIt herhaal je zo'n tien keer, afhankelijk van je conditie. Merk je dat het steeds makkelijker gaat? Dan kan je opbouwen naar één minuut sprinten afgewisseld met één minuut rust.
4. Vernieuw je playlist
Het kan goed zijn dat je meer geniet van een intellectuele podcast of het fluiten van de vogeltjes dan van de nieuwe David Guetta, maar feit is wel dat die laatste meer invloed heeft op je loopprestaties dan een doorsnee koolmeesje. Snelle tracks en opzwepende muziek zijn namelijk hét recept voor een snellere aankomsttijd. Ga daarbij vooral op zoek naar nummers met een hoge BPM (beats per minute). Geen zin om zelf te zoeken? Zowel Apple Music als Spotify hebben kant-en-klare afspeellijsten voor lopers.
5. Doe aan krachttraining
Heel veel lopers focussen zich zo op kilometers vreten, dat ze vergeten dat we ook getrainde spieren nodig hebben om die kilometers af te leggen. Hardlopen is een erg repetitieve sport, je voert immers steeds dezelfde beweging uit, wat natuurlijk een recept is voor blessures. Om dat zoveel mogelijk te vermijden, is het aan te raden om af en toe ook met gewichten in de weer te zijn. Bovendien zorgt die extra spiermassa er ook voor dat je meer snelheid kan maken, en dat is natuurlijk mooi meegenomen.
6. Neem voldoende rust
Voel je niet schuldig als je af en toe gewoon op de bank blijft zitten voor een avondje Netflix. Je lichaam moet nu eenmaal kunnen herstellen. Minstens één dag in de week helemaal nietsdoen is dus verplicht.