SOS knarsetanden

doorLaurane Berkeinop 28/04/2018

Het gevoel wanneer je eet en je tanden plots over elkaar knarsen, of je partner die tijdens zijn slaap continu knarsetandt. Het zal je wel niet onbekend zijn. Naast behoorlijk irritant is knarsetanden, ook wel bruxisme genoemd, erg schadelijk voor je tanden en je kaaklijn. Wij gingen op zoek naar de oorzaak van knarsetanden én hoe je je tanden ertegen kan beschermen.

Dr. Ron Smith, voorzitter van de Canadian Dental Association, verklaart dat knarsetanden veel schade veroorzaakt. Als jij je ervan bewust bent dat je regelmatig knarsetandt, of als je merkt dat een familielid of vriend dat vaak doet, dan grijp je best in. Knarsetanden schaadt je tandglazuur, het breekt je tanden en het verhoogt de gevoeligheid van je gebit. Daarnaast schaadt het ook de gewrichten in de onderkaak. Dat kan leiden tot pijn in je kaak en zelfs tot oorpijn en hoofdpijn.

Knarsetanden is vaak een gevolg van stress. Als je gespannen loopt, zal je sneller je tanden op elkaar klemmen. Ook het drinken van cafeïne of roken kunnen oorzaken zijn van knarsetanden. Daarnaast kan ook de vorm van je kaak en de positie van je tanden bepalend zijn voor het al dan niet knarsetanden. Knarsetanden kan je op elke leeftijd beginnen doen. Als je op je 50e plots voor een grote uitdaging komt te staan die een hoop stress met zich meebrengt, dan kan het zijn dat je op die leeftijd voor het eerst begint te knarsetanden.

Sommige mensen knarsetanden al hun hele leven zonder dat ze zich ervan bewust zijn. Veel mensen knarsen namelijk in hun slaap met hun tanden. En indien je partner niks opmerkt, of je altijd alleen slaapt, kan het dus dat je je hier niet van bewust bent. Je kan wel aan de vorm van je tanden zien of je knarsetandt. Daarnaast kunnen ook onverklaarbare pijn in je oren, aan je kaken of in je hoofd kunnen signalen zijn.

Knarsetanden is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Meestal doen kinderen het wanneer hun tandjes beginnen groeien en vermindert het tandenknarsen vanzelf weer naarmate ze ouder worden.

Manieren om knarsetanden af te leren zijn er niet. Mensen die ernstig knarsetanden kunnen ‘s nachts wel een plastieken tandbeschermer dragen om het knarsetanden te stoppen. Zo’n beschermer kan je op maat laten maken bij de tandarts. Wie vooral overdag knarsetandt, kan zijn kaken zo veel mogelijk proberen ontspannen en zijn tanden uit elkaar houden om zo bewuster het knarsetanden tegen te gaan. En wist je dat zelfs het doen van yoga of het luisteren naar ontspannende muziek knarsetanden kan verhelpen?