Sporten én volhouden: lukt het met de loopband?

doorValérie Wautersop 16/07/2019

Sporten en het volhouden, dat was en is mijn plan. Daarom haalde ik vol goede moed een loopband in huis, kwestie van de stap naar het sporten nog kleiner te maken. 

Eén van mijn grootste obstakels wat sporten betreft was naar mijn eigen bescheiden mening het feit dat ik er altijd het huis voor uit moest. Met een man die niet meteen regelmatige uren klopt en twee kleine kinderen in huis is het steeds een beetje zoeken naar een moment waarop ik kan sporten. Enter mijn idee om een loopband in huis te halen. Want als het ding gewoon in huis staat, dan gebruik je het toch, niet?! 

Fout. Het is niet omdat er een loopband in het midden van je woonkamer staat dat je er ook automatisch elke dag gaat opstaan, zo weet ik inmiddels uit ondervinding. Waar mijn loopband de eerste paar weken leuk en nieuw was en ik er elke dag vol goede moed een half uurtje tot een uurtje op doorbracht, ging het ding na een paar maanden haast naadloos op in mijn interieur. Eens het nieuwe eraf is, vraagt ook een loopband die in het midden van je woonkamer staat wat motivatie. Sporten vergt immers een inspanning, en vaak is de lokroep van de luie zetel gewoon veel luider dan die van je fitnessmachine.

Omdat niet sporten echter geen optie is, besloot ik daarom mijn momenten op de loopband ook gewoon in te plannen in mijn agenda. Nadat de kinderen in bed liggen, plan ik voortaan twee keer per week een sessie op de loopband in. En dat werkt, want eens het een vaste afspraak is, doe je het gewoon. Bovendien staat de loopband in het midden van mijn woonkamer opgesteld, waardoor ik tijdens het lopen een film of serie op Netflix opzet en gezellig kan kijken. Ben jij dat ook van plan, kies dan bij voorkeur wel voor een filmpje dat niet té veel mentale inspanning vraagt, want lopen en geconcentreerd kijken zit er niet meteen in. Verder loopt zo'n loopband bijzonder vlotjes. Ik ben niet meteen een topsporter te noemen, en bij het buiten lopen erger ik me al te vaak aan putjes in de baan of een oneven ondergrond. Met een loopband heb je daar geen last van en kan je op een constant tempo en een vlakke ondergrond gezellig je kilometertjes lopen.

Ook een loopband in huis halen? Ik heb zelf de Domyos T900B van Decathlon, een ideale loopband voor beginnende lopers als ik. Hij haalt een maximumsnelheid van 18 km/u en een helling van 10%. Daarnaast heeft hij 32 instelbare programma’s.